Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Соцлидерката се вкара в истеричен филм със "засекретяването" на граничната ограда

"Елате и ни арестувайте", призова тя управляващите

10 коментара
Соцлидерката се вкара в истеричен филм със "засекретяването" на граничната ограда
Опозиционният устрем на БСП сюблимира в актуалното прозрение на Корнелия Нинова, че решението на правителството да включи оградата по границата с Турция в списъка на стратегическите за националната сигурност обекти е опит да "се запуши устата" на опозицията.

Нинова съобщи, че партията ѝ ще пусне филм на депутатката и бивша журналистка Елена Йончева, който разобличава корупционни схеми около съоръжението.

Според нея обаче оградата била вкарана в стратегическия списък, за се попречи на излъчването му и затова всички депутати от БСП ще го легитимират като негови съавтори, а граждани са призовани да направят същото.

 
"Какво налага сега това съоръжение да бъде обявено за обект на националната сигурност? Вече не може да подлагаме на парламентарен контрол министрите по тази тема. Контролните органи в България и европейските могат ли да получават информация за изхарчените пари, потоците на мигрантите? Питаме се защо точно сега се взе това решение и каква е целта му след толкова изнесени факти и публичност?“, запита патетично Нинова в четвъртък. 
 
В списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност влизат множество обекти- язовири, болници, военни заводи, тецове, АЕЦ "Козлодуй" и много други. 
 
Нинова поиска оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешният министър Валентин Радев за предложението им да се "засекрети" оградата. В решението тя съзря и персонална атака срещу Елена Йончева, която от известно време снимала филм за нарушенията около оградата. 
 
В постановлението на МС и инструкцията на МВР и ДАНС няма подобно нещо

Всъщност, нито в постановлението на Министерския съвет (МС) за определяне на обекти и дейности от стратегическо значение за националната сигурност, нито в инструкцията на МВР и ДАНС, уреждаща конкретните мерки за охраната им, фигурира условие, потвърждаващо изявленията от БСП.

Не съществува и текст, класифициращ като държавна тайна кадрите, заснети от даден обект, който впоследствие е включен във въпросния списък от правителството.

Единствената рестрикция по отношение на оградата по българо-турската граница, която би трябвало да влезе в сила с обявяването ѝ за стратегически обект, е че заснемането ѝ оттук нататък ще може да става само с разрешение на МВР. Нещо, което и до момента бе факт.

"Достъпът до стратегическите зони и зоните, свързани с изпълнението на стратегическа дейност, определени по реда на инструкцията, се осъществява след получаване от съответното лице на разрешение за работа или за извършване на конкретно възложена задача и дейности в стратегически обекти", се казва в инструкцията приета в края на 2010 г. от тогавашните вътрешен министър и шеф на ДАНС – Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев.

"За нас причината точно вчера и по този начин да се вземе това решение е фактът, че от три месеца Елена Йончева снима кадри, говори със свидетели, събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица, засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти и този филм показва-паднала ограда, отворени шахти, преминаване безконтролно със стълби и под ограда", каза Нинова.
 
Тя обясни, че БСП ще излъчи лентата на депутатката, но не стана ясно в какъв формат ще се случи това. 
 
"Всички от БСП стават съавтори на кадрите на Елена Йончева. Ще излъчим филма и сме готови да понесем тази отговорност. Г-н Борисов, ще ви информираме специално кога и къде ще бъде излъчен този филм и очакваме да изпратите да ни арестуват 80 депутати от БСП", каза Нинова.
 
"Елате и арестувайте всички 80 депутати на БСП", продължи Нинова, визирайки управляващата партия.
 
Нещо повече, БСП обявява и гражданска подписка, в която "всеки български гражданин, който е за това да бъде свободен човек, е поканен от Елена Йончева да бъде съавтор на този филм и да се присъедини към депутатите от БСП в деня и часа, когато той бъде излъчен, за да се види истината за управлението на Бойко Борисов, така и да се брани най-високото човешко право-да бъдем свободни хора". 
 
"Нека да припомня, че Валери Симеонов с хеликоптер разходи журналисти, а премиерът кани чуждестранни гости там. Питаме ви, кое е заплаха - корупцията или свободата? Да говориш, да мислиш и да питаш, за корупцията или правото да казваш истината за тази корупция. До сега цензурата се изразяваше в заплахи, че ще бъдете освободени от столовете си, че ще минат през вас така както могат. Тази агресия стигна до това, че да ни забраните да питаме и да превърнете свободата в престъпление", каза още лидерът на БСП.
 
Елена Йончева предлага филма и на телевизии 
 
Eлена Йончева от своя страна коментира, че правителственото решение "означава, че оградата и всяка тема, свързана с преминаването и качеството на строителството на оградата на българо-турската граница, се превръща в държавна тайна".
 
В същото време тя посочи, че в списъка на стратегическите за националната сигурност обекти влизат още много обекти, за които няма забрана за снимане.
 
"В този списък е също така БДЖ, никой не забранява да снимаме влакове и да ги показваме. 10 язовира, Мтел, "Виваком". На този етап не мисля, че ще има някакво наказателно преследване", каза Йончева. 
 
Тя разказа, че разследва темата от 3 месеца, снима с неин личен компютъра и сама монтира. 
 
"Част от кадрите съм ги снимала и аз. В последните дни съм в разговор с няколко телевизии. Не знам дали те ще се решат да излъчат кадрите. Прави впечатление, че решението на МС да се засекрети оградата, при положение, че тя вече се снима откъде ли не, според мен цели именно да не се излъчват тези кадри“, каза Йончева. 
 
Цветанов: Това се небивалици
 
В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова Корнелия Нинова да сезира компетентните органи, когато има достатъчно доказателства за нередности.
 
"Не бих паднал на нивото да говоря за неща, които на отговарят на истината или да въвеждам в заблуждение медиите, или хората, които ще гледат тези новини", посочи Цветанов. 
 
"Нинова, сезирайте компетентните органи, когато имате достатъчно доказателства. Това е начинът, който приляга като поведение на народните представители. Това е институционалният подход, много лесно е да излизаме тук и да говорим небивалици. Всичко това е несъстоятелно като твърдения, което направихте преди малко. Ако може да заведете всички тези 80 народни представители да отидете и да сезирате компетентните институции", заяви Цветанов и добави, че Нинова обича медийното присъствие и създаването на фалшиви новини. 
 
Темата за евентуални нередности около строителството на оградата бе повдигната първо от президента Румен Радев. Той публично заяви, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", но засега няма доказателства за нарушения около проекта.  Прокуратурата започна проверка, а управляващите бяха категорични, че няма данни за корупция.

Валентин Радев прати Нинова да иска оставката му от Борисов

Малко по-късно в четвъртък вътрешният министър Валентин Радев също се включи с коментар по темата, заявявайки, че не приема включването ан граничната ограда към стратегическите обекти като цензура на свободата на словото.

По повод поисканата му от Нинова оставка, МВР шефът я посъветва през медиите да отправи призива си към премиера Бойко Борисов, тъй като той е човекът, който го назначава и освобождава.

Иначе Радев декларира, че оградата вече е "100% готова". "Сега се опитваме да го надграждане и сме продължили, сега всъщност възстановяваме част от системите, които не работеха. Продължаваме, включително с европейските средства, тази европейска помощ за надграждане със съответните датчици, сензори, камери, каквото е необходимо нашата ограда", добави вътрешният министър.

Сидеров: И сняг да завали сега, ще искат оставката на Валери Симеонов

 
"Имам чувството, че и сняг да завали сега, ще бъде поискана оставката на Валери Симеонов", коментира лидерът на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров.
 
"Да се иска оставката само на Симеонов, при положение, че има решение на МС, означава тенденциозност. Във всяка държава има секретни обекти на националната сигурност. Идете да снимате Мексиканската граница, няма кой да ви спаси. Ако искате оставки, започнете от себе си", допълни той. 
 
"Елена Йончева правила мистериозен филм, за който не е ясно кога и къде ще се излъчи, но всички са поканени, включително да бъдат арестувани 80 депутати от БСП. Никой няма да бъде арестуван, а в тази зала единствените арестувани сме били аз и Десислав Чуколов“, добави Сидеров. 
 
Оградата по границата с Турция се оказа неустойчива на дъжд
 
На този фон в четвъртък правителството потвърди, че оградата по границата с Турция, която вече глътна над 180 млн. лева и продължава да се строи, се е оказала неустойчива на силен дъжд.
Дъждовете преди три седмици са я подкопали и на места са се отворили дупки с размер два на пет метра, през които необезпокоявано могат да минават хора, съобщи телевизия ВIT.
"Ситуацията с нанесените от бедствието щети е овладяна. Съоръжението е критично важен обект за сигурността както на България, така и на Европа и политически спекулации по темата са неуместни при разрешаване на възникналия проблем", успокоиха от Министерския съвет.
 
Оттам уточняват, че ремонтите на съоръжението са на етап приключване и охраната на границата се очаква да се върне към нормален режим в най-скоро време.
"Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци", посочват от МС.
 
В съобщението се припомня, че в община Малко Търново, където поройните дъждове отнесоха пътища, земна маса и дървета, е било обявено и бедствено положение.
 
"По официални данни на НИМХ, падналите валежи в района на Малко Търново в периода 21-30 септември са определени като екстремни. Справка на ведомството показва, че в Малко Търново количеството на валежите за периода е било 163.6 литра на кв. м (304% над нормалното), в района на с. Граматиково – 314 литра на кв. м (604% над нормата, втори най-тежък валеж в историята на станцията), в с. Кости – 148.9 литра на кв. м (249% над нормата), а в село Резово – 94.5 литра на кв. м (161% над нормата)", посочват от МС.
 
Как бе построена оградата? 
 
Строителството започна още по време на правителството на Пламен Орешарски, когато с него се занимаваха военните. След това проектът за изграждане на оградата бе изготвен от МВР, а изпълнението му бе възложено на областните управители в трите области, граничещи с Турция.
 
По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо.
 
През юни прокуратурата съобщи, че е започнала проверка по сигнал на бившия депутат от "Патриотичния фронт“ на ВМРО и НФСБ Велизар Енчев, който твърдеше, че е съществувала корупционна схема, свързана със строежа на съоръжението. Още тогава Валери Симеонов отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена".
 
На този фон обаче има и съмнения за ефективността на оградата заради случаите на заловени мигранти на българо-сръбската граница. Симеонов омаловажи темата като коментира, че не се интересува колко хора са хванати и отхвърли възможността да се строи ограда и там.
 
Спадът на мигрантския натиск се дължи основно на затварянето на т.нар. Балкански път към богатите страни от Западна и Северна Европа през миналата година. Бежанците и мигрантите масово не желаят да остават в България заради лошите условия на живот, а след като граничният контрол в цяла Европа бе затегнат, вече избягват да минават през страната и транзитно.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kiril Kovatchev
  #10

  Трогателни са гигантските напъни на тази елементарна женица да си изкара париците които Кремъл и плаща за да проваля родината си. Е тя няма какво толкова да се тревожи, сина си го е пратила на сигурно място в Америка. Българите? Българите кучета ги яли...

 2. ARROGANT
  #9

  Нинова и Йончева к,во се притесняват толкова? Тия нещастници от МС непрекъснато творят тъпотия след тъпотия!!! Забраняват достъпа от към България, но от другата страна от към Турция - НЕ Е! Минават си нашите героини оттатък при "моя приятел Ердоган" и си довършват започнатото. Пък може и с шербет или локумче да ги почерпят комшиите.

 3. balrogbg
  #8

  Докато България е съветска колония, нищо хубаво не ни чака. Вече 73 год. клептокрация съветизация = пълна липса на морал и упадък.

 4. Entdecken
  #7

  Луд умора нема!

 5. ARROGANT
  #6

  Кой е виновен? Ами както едно време: "Кишата, Гришата и международното положение..."

 6. Kamen Popov
  #5

  Мисля, че сега мигрантите ще могат да преминават с леки коли за по-удобно. Вероятно по тази причина обявиха оградата за секретен обект от особена важност за националната сигурност.

 7. dgd
  #4
 8. dgd
  #3
 9. Територия на Мики Маус
  #2

  Нио направено след 10.11.1989г не е качествено! Всичко е БОКЛУК! Калпаво! Крадливо! Разтуряй!

 10. Десен бесен
  #1

  Важното е да се усвояват пари без обществени поръчки. Оградата ще бъде второ Белене в по-малък размер. Ежегодно ще се ремонтира, укрепва и така до края на света.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.