Столичани ще стигат по-бързо до пернишкия университет, отколкото до Софийския

Столичани ще стигат по-бързо до пернишкия университет, отколкото до Софийския

Първата учебна година в Европейския политехнически университет в Перник беше открита с тържествена церемония във вторник, на която присъства лично премиерът Бойко Борисов. Той демонстрира подкрепата си за частния университет, който за разлика от държавните не създавал проблеми, и обеща с метро до Перник и строящата се магистрала “Люлин“, от някои квартали на София да се стига по-бързо до Пернишкия, отколкото до Софийския университет.

“Ако в момента новият ВУЗ се подценява, след 2-3 години имате шанс да се наложите", обърна се към преподавателите и студентите премиерът. От думите му стана ясно, че той приветства частните университети, тъй като те не искали пари от държавата. Изказването на Борисов идва в момент, когато Софийският университет се готви да обяви дървена ваканция заради липса на пари след орязването на държавната му субсидия. “Имаме 37 държавни университета и някои от тях дори не искат да организират търгове по европейски програми за компютри и книги. Частните не търсят пари и всичко върви по програми“, заяви премиерът.

Той обеща да продължи да помага при необходимост. Проектът за пернишки университет се придвижи изключително бързо през Министерския съвет и Народното събрание след като с него се ангажира лично премиерът.

Борисов отново лансира идеята от времето на кметуването му в София, че рано или късно между Перник и София ще бъде изградено метро. “Скоро ще бъде готова и автомагистрала "Люлин". Така от някои столични квартали ще идват по-бързо до Перник, отколкото до Софийския университет“, заяви Борисов.

Кметът на Перник Росица Янакиева обяви, че от днес градът става университетски. “Дали закачките, които се отправят към Перник и към университета ще се оправдаят, зависи до голяма степен от хората, които са в тази зала - преподавателите и студентите“, заяви Янакиева. “Надявам се, че след пет години от тази зала ще излязат хора, които да имат нужната подготовка“, посочи тя.

Оказа се обаче, че през първата година, в която бяха обявени сериозни бонуси за записалите се, няма много желаещи да учат в Перник. През учебната 2010/2011 година в Пернишката политехника ще учат 63-ма български студенти. За чуждоезиковото обучение в новия ВУЗ се очаква до края на октомври да се запишат още студенти от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия и други страни. Обучението ще се води от 10 преподаватели на трудов договор и 11 хонорувани преподаватели. За сравнение определеният общ капацитет на университета е за обучение на 1800 студенти и докторанти, който да бъде достигнат в началото на петата година от създаването на университета. За учебната 2010/11 г. заявеният прием беше за 330 студенти и 15 докторанти.

Ректорът на Пернишкия университет проф. Христо Христов посочи, че проектът за висшето училище не се е приел еднозначно и на ВУЗ-а се е гледало като на "поредното провинциално училище", което е излишно и едва ли не вредно. Христов се надява, че с работата си университетът ще опровергае тези отзиви. Той съобщи, че университетът ще кандидатства за американска акредитация.  

На откриването на учебната година просветният министър Сергей Игнатов отново лансира идеята си за обединяване на университети. “Можем да имаме 12-13 силни университета в България“, каза той и допълни, че останалите няма да изчезнат, а ще “влязат в определени връзки и взаимоотношения“. “Биха могли на принципа на едно федеративно цяло да запазят автономията си“, препоръча министърът.

Според Игнатов едва, когато у нас има поток студенти от Европа и САЩ, можем да кажем, че нашето образование си е свършило работата. Министърът очаква до петнайсетина години да се оформи група от 10-15 университета, които ще се напълнят с европейски студенти.

Министърът уточни, че няма притеснения относно новооткрития университет в Перник. Той обяви за “съмнително“ българското желание “да обявяваме всяко нещо за много лошо, преди да сме му дали шанс да се развие“.

Споделяне

Още по темата

Още от България