След отварянето на досиетата на висшия клир

Светият синод се умълча, Калиник поиска прошка, Неофит се обяви за чист, Кирил се скри

Покаяние, но с условие: "Такова беше времето, ама на църквата лошо не сме правили"

Светият синод се умълча, Калиник поиска прошка, Неофит се обяви за чист, Кирил се скри

Светият Синод не реагира официално на шокиращото разкритие на комисията по досиетата от вторник, че от 15-те му членове 11 се оказаха сътрудници на Държавна сигурност, и то основно на Шесто управление, занимаващо се с идеологическата борба. В замяна на това след 24 часа размисъл някои от митрополитите коментираха сътрудничеството си със службите на комунистическата държава под мотото: "Такова беше времето, такава беше държавата, нищо лошо не съм правил". Очаквано никой от владиците не обяви, че смята да се оттегли от поста си в синода, а Варненският и Великопреславския митрополит Кирил направо се скри от публични изяви, каквито му предстояха.  

Преди отварянето на досиетата на висшия клир се поде безпрецедентна кампания от "интелектуалци" "в защита на църквата от груби посегателства". Самият синод се оплете в противоречиви становища – първо – да се отворят досиетата, след това – да не се отварят, защото църквата не била част от държавата и така се потъпквала нейната автономност.

В сряда Врачанският митрополит Калиник поиска прошка, но обясни, че е бил длъжен да бъде в синхрон с държавността за доброто на народа. Русенският владика Неофит обясни, че не се чувства виновен, тъй като никого не е предавал, а просто е пътувал извън страната и затова се е налагало да работи с ДС.

Врачанският митрополит Калиник иска прошка

"Ако някой нещо е засегнат като епархиот (жител) на Врачанска  епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен".

Това каза Врачанският митрополит Калиник пред журналисти в сряда в митрополитския параклис по повод официално оповестеното вчера негово агентурно минало.

Митрополит Калиник със светско име Калиник Райчев Александров е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко.

Врачанският владика, който миналата година навърши 80 години, обяви още, че възнамерява да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал, както и да изпълни поетите обети при ръкополагането му като епископ, а след това и като митрополит.

"За никого не съм донасял нищо лошо", увери той и изрази единствено учудване, че е имал псевдоними като агент, като допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия синод.

Дядо Калиник отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност. "Имал съм свои виждания, свои разбирания, така както е казано в Библията - "всяка власт е от Бога", ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа", каза още той.

Викарият на Врачанския митрополит - Траянополският епископ Киприян, свидетелства пред журналистите, че разкритието на комисията не било изненада за никого, включително за свещениците, тъй като владиката многократно е признавал и в изповед факта на принадлежност към ДС.

Епископ Киприян заяви, че врачанското духовенство е твърдо убедено, че дядо Калиник не е нарушил свещения канон и повелите на Светата православна църква.

Русенският митрополит Неофит: Чист съм пред съвестта си

"Не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната. Това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател".

Това каза пред журналисти Русенският митрополит Неофит.

Според доклада Неофит с гражданско име Симеон Николов Димитров е бил вербуван на 20 октомври 1983 година и е бил регистриран като агент с псевдонима Симеонов.

"Отношението ми към тази служба е чисто като човек на църквата, който е изпълнявал с преданост своите задължения спрямо църковния ни живот. В онова време, когато е имало пътувания в чужбина, те са били наблюдавани от ДС по какъв повод и как се представя този пътуващ в чужбина - член на църквата, какви църковни и обществени задачи има да изпълнява.

Точно това интересува тази служба", каза митрополит Неофит. За пътуванията си в чужбина той имал срещи с ДС, в които са се "разменяли мисли по съвременното международно положение, каква е обстановката, в която ще се провеждат конференциите, за които се организират пътуванията", разказа митрополитът.

След завръщането му от чужбина се е проявявал интерес към това, което е станало, как е протекло и какви срещи е имало.

"Това с нищо не уврежда нито авторитета, нито живота и официалното отношение на тези лица, с които е имало контакти, разговори, срещи и за които се е водел някакъв отчет.
Така се е получило и т.нар. досие. Това не е кандидатстване за работа в тази посока, а чисто и просто следване на реда, по който тогава е ставало всяко пътуване в чужбина и то официално - от името на църквата, която определя кой да пътува", обясни митрополитът.
 
На въпрос дали Светият синод ще поиска отстраняването от длъжност на някои митрополити с досие, Неофит заяви, че ако има такъв случай, който ще докаже недоброто
представяне на църквата и накърняване на нейния авторитет, това е право на Светия синод. Митрополитът отбеляза, че следващият понеделник и вторник ще има заседание, което било насрочено още преди да излезе докладът на комисията по досиетата.

"Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал в мисълта си желанието да злепоставя някого и да ползвам привилегии на ДС", каза още дядо  Неофит. Той допълни, че обяснението на ДС било, че това е за доброто на държавата - нейните пратеници да бъдат  добре подготвени и да имат възможността да се срещнат с българи в чужбина, да видят какво е тяхното положение и имат ли някакви  проблеми.

Първото му пътуване в чужбина е било през 1983 година във Ванкувър за конференция на Световния съвет на  църквите. "От мен се искаше информация за българите в чужбина и  какви са отношенията, настроенията на тамошните християни към Българската православна църква и изобщо към България.

Фондация "Митрополит М. Кусев" призова владиците, служили на ДС, да се оттеглят в манастир

От родовата фондация "Митрополит Методий Кусев", която носи името на първия старозагорски архиерей на Българската православна църква, призовават владиците, сътрудничили на ДС, към покаяние и оттегляне в манастир за известен период от време.

Още

Старал съм се да бъда съвсем дискретен и просто да се получи едно разрешение, което е необходимо на църковния ни живот. Интересът, който е проявявала ДС, си е вече нейна инициатива и нейно провеждане", обясни Неофит.  

Митрополитът не бе изненадан от факта, че има досие в ДС. "Но че ще бъда агент, звучи много обидно - не съм очаквал, че ще се  лепне такова звание, ако може така да се нарече", каза той.

"Ако някой се е почувствал засегнат от някои мои  действия в това направление, да ги сподели и да ме изобличи, но вече минаха повече от 20 години след демократичните промени и никой не каза нищо по този въпрос", каза вместо извинение митрополит Неофит.

Кирил се скри без обяснения

В сряда обаче друг от осветените като агенти на ДС клирици - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил – се скри от публични изяви. Той не отслужи Божествена света литургия в храма "Свети Атанасий" във Варна по случай храмовия празник на църквата.
 
Литургията се проведе без митрополита и след нея бе осветен традиционният рибен курбан и раздаден на всички присъстващи.

По обичай литургията на храмовия празник се отслужва от митрополит Кирил, но той предпочете да се скрие, след като името му бе обявено от комисията по досиетата сред имената на сътрудниците на Държавна сигурност от висшия клир.

Самият митрополит Кирил преди месец се оказа в центъра на медиен шум, след като се оказа, че варненски бизнесмен му е дал "за временно ползване" луксозен автомобил, понеже старият много харчел, пък и не му прилягало да се вози неудобно, когато обикаля енорията си.

През 2007 г. Кирил заяви публично, че никога не е имал вземане-даване с ДС и обяви, че ще поиска бележка от МВР "за чисто минало". След което темата за досието му остана на заден план.
 
И главният мюфтия отрече да е работил за ДС

Не по-различно поведение зае и осветеният като сътрудник на ДС главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Той направо отрече, че е служил на Държавна сигурност. По думите му тази изнесе3ната от комисията по досиетата информация за него не била новина, защото за първи път бил обвинен и обявен като служител на Държавна сигурност през 2006 година.

"Оттогава насам аз съм избиран три пъти за главен мюфтия и не виждам нещо да се е променило по отношение на  мюсюлманите към мен и аз лично не отдавам значение на този въпрос", коментира той.

Мустафа Хаджи обясни, че не е служил на Държавна сигурност, но е бил викан многократно в милицията и е писал обяснения за своята нерегламентирана, според тогавашните закони, религиозна дейност.

Това е станало през периода от 1986 до 1989 година. През това време той е бил обучаван за духовник и в същото време тайно е възпитавал деца в религиозна дейност.

"След падането на комунистическия режим обаче не съм викан, а периодът, който се посочва в медиите, е от 14 ноември 1989 г., в продължение на около два месеца. Не мога да кажа как съм попаднал в документите на Държавна сигурност, защото не съм се интересувал", добави той.

"Още като ученик в техникум по горско стопанство съм възпитаван за духовник", каза още главният мюфтия. През това време намалили поведението му и искали да го преместят в друго училище, но не се е стигнало дотам. След това в казармата също го викали на  разпити, били иззети религиозни книги, касетофон и касети от дома му. "На разпити викаха и баща ми, който не беше религиозен", заяви Хаджи.
 
Според Мустафа Хаджи всичко това е история, от която трябва да се извлече поука,без да се търси мъст и да се гледа напред. "Не търсим мъст, готови сме да дадем прошка на всички, които са обявени за агенти и доносници", допълни той. "Ако постоянно продължаваме да се връщаме назад и да се занимаваме с делата на хората от миналото, означава, че ще пропуснем много неща", допълни Мустафа Хаджи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?