Трусове в СДС след завоя към Доган

Демократи за силна България (ДСБ) смятат да се явят самостоятелно на местните изборите в София и прекратяват преговорите със СДС след ориентацията им към ГЕРБ. Това стана известно от съобщение на ДСБ – София в сряда. Същия ден започнаха и вътрешни трусове в СДС, предизвикани от завоя на ръководния ешелон към ДПС, а лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов каза, че ще “внимава” със СДС, които можело да се окажат “троянски кон” на Доган.

ДСБ и СДС започнаха разговори за местните избори след срещата на лидерите им Иван Костов и Пламен Юруков на 26 юли, които излязоха с призив към партийните си структури за съвместни действия и общи листи. След пет дни Юруков отиде при Бойко Борисов и му обеща “над 50 процента” подкрепа и общи листи. На 14 август Юруков заяви пред Mediapool, че партията му може да подкрепи ДПС в знаковия град Кърджали, както и че няма доказателства за “обръчите от фирми” на Доган.

От ДСБ - София посочват, че след срещата Юруков - Борисов, преговорите на сините с ДСБ били прекратени по вина на “Раковски” 134. Шефът на сините в София Борислав Бориславов не дошъл на разговори след писмена покана от председателя на ДСБ в града Атанас Атанасов.

Mediapool не успя да открие Бориславов за коментар, защото мобилният му телефон бе изключен. От “Раковски” 134 казаха, че вместо него в сряда изпратили за разговори двама районни кметове и Любен Петров, зам.-председател на сините в София. Бориславов не можел да се яви, защото бил на археологически разкопки. От ДСБ обаче са казали, че посочените лица не са оторизирани да водят преговори.

Преди седмица Областният съвет на СДС - София с явно гласуване утвърди общинска листа, оглавява от настоящия председател на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов, следван от Бориславов, Стефан Иванов и Иван Нейков.

СДС не спазиха договореното условие листата да бъде подредена след тайно гласуване в двете организации, казаха от ДСБ. Другото им условие било в общата листа да не бъде включван досегашният шеф на общинската група на СДС в София Стефан Иванов. Идеята е била СДС и ДСБ да имат абсолютно равностойно присъствие, независимо от електоралния превес на ДСБ в столицата.

“При тези обстоятелства ДСБ - София заявява, че продължава подготовката си за самостоятелно явяване на изборите в столицата”, се казва в позицията.

Mediapool научи, че ДСБ – София има поне три партийни номинации за столичен кмет : председателят на организацията и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов, д-р Петър Москов, член на новото ръководство на ДСБ, общинският съветник Вили Лилков, известен като един от най-компетентните и необвързани с лобистки групи представители на СОС. Има и няколко номинации на лица извън партията, които на този етап не са уточнени. Кандидатът ще бъде избран на 2 септември след таен вот на градската организация.

Борисов: Въпросът с подкрепата на СДС “е решен”

Стефан Иванов коментира, че СДС - София води интензивни преговори с ГЕРБ, ДСБ и други десни и дясноцентритски партии. До края на месеца ще бъде решено кой да бъде подкрепен за кмет на София, все още няма решение за Борисов, твърди Иванов.

В същото време столичният кмет заяви, че относно подкрепата на СДС за него въпросът е решен и това ще бъде обявено до 1-2 седмици. "Разчитам на здравите кадри и марката СДС", коментира в сряда кметът и лидер на ГЕРБ.

“Троянски кон” на Доган

Борисов обаче определи като “странна” и “доста притеснителна” изказаната от лидера на СДС възможност за коалиция с ДПС в Кърджали. Вече ще внимавам със СДС, защото може да се окажат “троянски кон” на ДПС, допълни той.

Борисов обясни, че БСП и ДПС са една партия, а лошото е, че действията на СДС в  Хасково, Кърджали и въобще в смесените райони се диктуват от ДПС и от хората, които влязоха в СДС и имат топли връзки с Ахмед Доган.

Сини политици против “безпринципните коалиции”

Завоят на новия син лидер към ДПС предизвикаха трусове и в собствената му партия. В сряда, ден след коментарите на Пламен Юруков, че “обръчите от фирми” на Ахмед Доган не са доказани и че е възможно СДС и ДПС да участват съвместно на изборите в Кърджали, членът на НИС Александър Йорданов се разграничи от тази позиция. В изявление, озаглавено “В истинската политика има морал”, синият ветеран, бивш председател на парламента и бивш посланик се обяви против  “безпринципни коалиции” с партиите от управляващата коалиция без БСП.

Според Йорданов е “крайно неморално от една страна да се атакува правителството на тройната коалиция, а от друга – да се подават спасителни пояси на партиите, които го съставят”. Той разкритикува и готовността на някои кандидати за кметове да приемат “данайски дарове” от партиите в коалицията с цел да запазят постовете си.

“Не може националното ръководство на една партия да се превръща само в регистрационен орган на често пъти безпринципни местни инициативи”, добавя той.

Лидерът на СДС Пламен Юруков оправда подкрепата за Бойко Борисов в София и съвместното участие в Кърджали с желанието и решенията на местните структури.

Депутатът от СДС Мартин Димитров каза пред Mediapool, че евентуална подкрепата за ДПС в Кърджали ще е “много грешна стъпка”. Няма такова официално решение, допълни той и уточни, че изявленията на Пламен Юруков, главния секретар Пламен Радонов и местния лидер на СДС в Кърджали са тяхно лично мнение.

“Аз съм в сигурен, че разумът ще надделее и тази коалиция няма да се случи”, заяви Димитров. Според него няма да се стигне до разцепление в партията, въпреки трусовете и несъгласието на много седесари с новия курс на Юруков.

Ако вярваме на ръководството на СДС, че проблемът на партията е загубата на идентичност, то сътрудничеството с ДПС и НДСВ не е стъпка към намирането ѝ, заяви в декларация и депутатът от ОДС и бивш лидер на СДС Надежда Михайлова. “Означава ли, че вървим към избори фактът, че от съюзници на БСП, днес ДПС и НДСВ решиха да станат съюзници на СДС?”, пита тя.

“Очевидно за СДС отговорността за местните избори се свежда само до решението за предоставяне на пълна свобода за коалиране на структурите по места. Това не може да бъде позиция на националноотговорна партия”, посочва Надежда Михайлова, която е и лидер на “Дясна алтернатива” в СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България