ЦИК очаква опити за саботаж при машинното гласуване

ЦИК очаква опити за саботаж при машинното гласуване

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов обяви, че очаква на предстоящите избори да има опити за саботаж на машинното гласуване.

"Опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в секционни избирателни комисии, ще има в районни избирателни комисии, има такива опити и в самата Централна избирателна комисия. Това е обстановката за тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим", посочи той на редовната пресконференция на комисията без да каже кои са членовете на ЦИК, за които говори.

Той обаче подчерта, че ЦИК няма как да предотврати саботажа, ако бъде оставена сама да се справи с тази задача.

"Ако питате дали ЦИК има институционална власт, за да предотврати масови саботажи на изборите – краткият отговор е "не". Аз си мисля, че това трябва да бъде задача на всички ангажирани с изборите институции и даже на цялото общество, ако искаме да проведем нормални избори. Ние ще направим каквото ни е по силите, добре е обаче и медиите да правят каквото им е по силите ", каза още Томов.

По време на пресконференцията се разбра, че за изборите на 11 юли в чужбина ще има 421 машини за гласуване в 273 секции. В страната ще има машинно гласуване в 9401 секции като в 700 от тях ще има и втора машина.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева посочи, че хартиените бюлетини за изборите за народни представители вече са в печат, а общият им брой е 7 408 500. По закон дори за секциите, в които ще се гласува само с устройства, трябва да има резервни хартиени бюлетини, равни на броя избиратели по списък.

С последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само с устройства. Преди тези изменения машини имаше само в секциите с над 300 избиратели в страната, но там можеше да се гласува и с бюлетини – нещо, което сега се допуска само при форсмажори обстоятелства.

От ЦИК казаха още, че процедурата за поръчката на допълнителните 1637 машини за гласуване е приключила и се очаква до края на тази или най-късно до началото на следващата седмица устройствата да пристигнат в страната. Росица Матева припомни, че преди ден служебното правителство отпусна допълнителни 10 млн. лева за тези машини.

В събота пък изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Това означава, че българските граждани, които са на почивка в страната и искат да гласуват на различен адрес, няма да могат, ако не са подали заявление дотогава и ако нямат настоящ адрес в населеното място, където почиват.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори