Западният бизнес чака с нетърпение възможността да се върне в Иран

Страната обаче едва ли ще може да възстанови петролния си износ преди края на 2016-та

Изглед от столицата Техеран

Западните корпорации и инвеститори очакват с нетърпение възможността да се върнат в Иран, пише в петък френският в. "Еко". Изданието анализира промяната във финансово-икономическите отношения с Иран, която може да започне след решаване на проблема, свързан с иранската ядрена програма.

Иран сега се превръща в страна в света, към която западните инвеститори гледат с най-голям интерес, отбелязва вестникът.

Иран е държава със 77 милиона жители с малък среден доход от 5000 долара. Но в същото време е и страна, останала дълго време без чуждестранни инвестиции, се допълва в публикацията.

Изданието припомня, че в резултат на въведените санкции западните инвеститори и фирми са имали възможността да работят само в малък брой сектори от иранската икономика и освен това са били подложени на много ограничения. Това накара доста компании да напуснат страната.

В момента на старта са готови да се втурнат към Иран водещи компании от САЩ, Франция, Германия и Великобритания, съобщава "Еко". По данни на вестника да възобновят дейност в Иран са заинтересовани френски гиганти като Рено (Renault), Пежо-Ситроен (PSA), Тотал (Total), както и редица финансови учреждения - банки, а също и застрахователни и инвестиционни компании.

В публикацията се припомня, че част от френските компании през последните години дори са запазили своите представителства в Техеран - по-конкретно това са Данон (Danone), Тотал, Венси (Vinci), Шнайдер (Schneider).

Изданието обръща внимание и на това, че Иран има интерес от инвестиции, тъй като дълги години голяма част от валутните му резерви са замразени в сметки в чуждестранни банки заради санкциите, въведени от Запада. В момента Техеран разполага само с 20 милиарда долара, което е една пета от обема на предишните му валутни запаси.

Иран няма да успее да възстанови петролния си износ до 2016 година

Въпреки постигнатото рамково споразумение за ядрената програма на Иран, която отваря пътя към отмяна на санкциите, страната поне до 2016 г. няма да може да възстанови износа на петрол в обемите от преди въвеждането на ограничителния режим, посочват експерти, цитирани от Ройтерс.

Смекчаването на санкциите едва ли ще започне, преди да мине половин или дори цяла година след подписването на споразумението през юни, се посочва в анализ на компанията Енерджи аспектс (Energy Aspects). След това Иран ще има нужда от няколко месеца, за да засили добива и увеличи износа. Очаква се възстановяването на иранския експорт да доведе до поевтиняване на петрола, посочват експертите.

За връщането на иранския петрол на световния пазар ще е необходимо време, най-вероятно това ще стане най-рано през 2016 година, според Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет и бивш съветник на президента Барак Обама.

Проверката дали Иран изпълнява условията на споразумението ще отнеме много месеци след влизането му в сила, което най-вероятно няма да стане в посочения срок - 30 юни, и ще бъде отложено, отбелязва президентът на изследователската компания Репидън (Rapidan) Боб Макнали, бивш съветник на президента Джордж Буш - старши.

Според Ройтерс повечето анализатори споделят мнението, че в шестмесечен период след отмяната на санкциите Иран може да увеличи петролния си износ с 200-600 000 барела дневно. След въвеждането на санкциите през 2012 г. иранският износ се сви с близо 1,5 млн. барела дневно.

Пълното възстановяване на добива, по общо мнение, едва ли ще стане до втората половина на 2016 година и дори тази прогноза може би е твърде оптимистична, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?