Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

Грозев се отказал от част от показанията си, вдигането на запора върху "24 часа" и "Труд" отваря пътя за препродажбата им

110 коментара
Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила преди ден разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, мажоритарни собственици на "Медийна група България Холдинг", издаваща вестниците "Труд" и "24 часа". С този акт се отваря пътят за препродажбата на изданията от групата, готвена отдавна.

От прокурорското постановление, с което Mediapool разполага, става ясно, че разследващите не са намерили никакви данни за пране на пари чрез продажба на дружествени дялове, за каквото бяха подведени под отговорност двамата.

Следовател по това дело бе прясно назначеният за шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен в магистратурата с прозвището си Пепи Еврото. Любопитно обстоятелство е съвпадението в датата, на която делото е прекратено, а той повишен – четвъртък, 7 март.

В същия ден Петров престана да бъде командирован в националното следствие със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров и назначен за шеф на столичното по нареждане на градския прокурор Николай Кокинов.

 

При повдигането на обвиненията от защитата на Донев подадоха жалба с мотива, че не може да има престъпление при продажба на дялове, тъй като няма никакви данни, че средствата, с които преди това те са били закупени, са с престъпен произход. Това на практика изцяло се потвърждава от становището на държавното обвинение.

 

Сериозна роля в развоя на разследването е изиграл и влезлият в остър публичен конфликт с Донев и Павлов - Христо Грозев. Въпреки претенциите си към двамата, той е подал в прокуратурата декларация, с която се отказва от голяма част от показанията си.

 

"На 15.01.2013 г. свидетелят Грозев депозирал по делото молба, с която се отрича от твърденията си, че той и негови съдружници в БГ "Приватинвест", със съдружници свидетелят Хабсбург и свидетелят Рутц, са ощетени от действията на обвиняемия Павлов и прилага текст на споразумение за уреждане на спорните отношения", посочва прокурорът по делото Димитър Младенов с уточнението, че въпросният договор "трайно урежда отношенията между спорещите лица".

 

Разпределението на дяловете в групата е "справедливо и пропорционално"

 

"Съдружниците Хабсбург, Рутц и Грозев в БГ "Приватинвест" твърдят в показанията си, че са измамени от Павлов, защото очаквали след като имат 53% от капитала на "БГ Принтмедия" ООД да имат и 53% от капитала на "Медийна група България Холдинг" ООД, което не се оказало така и действителното им участие в капитала на "Медийна група България Холдинг" ООД е много по-малко.

 

Ако се анализира конкретно кой от съдружниците лично или чрез контролирани от тях дружества каква част от сумата е осигурил за покупката на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД, се установява, че това разпределение на дяловете е справедливо и пропорционално на осигурените финансови средства – всичките с кредитен произход", пише в постановлението за прекратяване на делото.

 

От прокуратурата са установили още, че "в случая се касае за усложнени отношения между съдружници при финансирането и разпределянето на дялове и финансирането на търговска сделка по покупката на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД. Очевидно е имало много явни и скрити уговорки между съдружниците, като всеки от тях се е опитвал да извлече максимална изгода за себе си. Категорично са оборени твърденията на Грозев за неистинност на негови подписи в общо събрание на "БГ Принтмедия" ООД от 14.12.2012 г."

 

По отношение на твърденията на бившия съдружник на Донев и Павлов – Христо Грозев, че е бил измамен от тях, от държавното обвинение посочват още, че при продажбата на 83% от "Медийна група България Холдинг" ООД от Павлов на Донев за 23 500 000 лева "не са ползвани или съставяни неистински документи, нито е получено нещо без правно основание. Налице е договор за продажба на дяловете и прихващане на насрещни задължения, което е напълно легитимно основание за придобиване на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД".

 

Според заключенията на наблюдаващия прокурор Димитър Младенов няма данни за участие на Павлов в пране на пари чрез препродажбата на дялове от "Медийна група България Холдинг" ООД, тъй като "сделката по продажба на дяловете не е забранена от закона и дяловете не са придобити чрез престъпление или друго неправомерно деяние".

 

Не се установява деклариране на неверни факти пред Агенцията по вписванията от страна на Павлов, защото "той самият нищо не е декларирал пред Агенцията по вписванията, съобщението е подадено по електронен път и декларираните обстоятелства от 27.03.2011 г. са верни. Дали са спазени всички условия на Търговския закон не следва да се проверява от прокуратурата, при условие, че общо събрание на "Медийна група България Холдинг" ООД е проведено и за това е изготвен истински протокол".

 

Донев пък няма да бъде съден за пране на пари, "защото въпросните дялове не са придобити с каквото и да е престъпление, а в следствие на поредица от търговски сделки". За останалите двама обвиняеми Татяна Георгиева и Стоян Николов също не са открити никакви уличаващи доказателства.

 

Все още се разследва укриване на данъци от "Елфарма" АД, запорите се вдигат

 

Прокуратурата все пак е успяла да намери потвърждение на поне едно от твърденията на Грозев. Става дума за показанията му, че "при сключване на блокови сделки от страна на "Елфарма" АД с продажба на акции от "Софарма" АД са укрити данъчни задължения в размер на 62 млн. лева. Подобни твърдения се намират и в съдебно-счетоводната експертиза, в която макар да е извън предмета на делото се твърди, че фирма "Елфарма" АД не е декларирала приходи от продажба на акции в размер на 413 355 630 лв.", посочва прокурор Младенов с уточнението, че по този случай се води отделно разследване, поверено на националното следствие.

 

С постановлението на обвинителя е вдигнат и запорът на 43 дяла от капитала в "Медийна група България Холдинг" ООД, собственост на Любомир Павлов, както и на други 43 негови дяла от "БГ Принтмедия" ООД. Вече не са запорирани и 40-те дяла на Огнян Донев в "Медийна група България Холдинг" ООД. Гаранциите от по 50 000 лева на двамата ще бъдат върнати веднага, след като представят документи, че са ги внесли.

 

Подробност в постановлението за прекратяване на прокурор Младенов е, че той е изпратил копие от него на Агенцията по вписванията, с което очевидно иска да уведоми ведомството за вдигнатите запори върху дялове на Павлов и Донев. Практика, която обаче по отношение на други обвиняеми изобщо не съществува. Обичайният ред е обвиняемите сами да се занимават с фактическото махане на възбрани върху имуществото им, тъй като това е в техен личен интерес.

 

Влизането на Венелина Гочева и Инвестбанк в "Медийна група България Холдинг"

С вдигането на запора върху дяловете на основните съдружници в "Медийна група България Холдинг" падат и последните пречки за смяната на собствеността в групата. Процесът бе от дълго време подготвян и първите му стъпки бяха цесиране на кредита, който Донев и Павлов взеха от Уникредит Булбанк, за да платят на ВАЦ - предишния собственик за изданията, сградата на бившия Полиграфически комбинат и печатницата в него. Кредитът бе в размер на 25 млн. евро.

 

С цесия 10 млн. евро от кредита бяха прехвърлени към Инвестбанк. По неофициална информация останалите 15 млн. евро са били откупени от фирми, свързани с Любомир Павлов. Цесията бе извършена през декември миналата година.

 

По същото време бившият главен редактор на "24 часа" Венелина Гочева стана управител на медийната група, като мястото бе освободено от Любомир Павлов, който подготвяше изтеглянето си от вестникарския бизнес, подгонен от прокуратурата.

 

През септември миналата година фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про" ООД отпуска заем от 11.7 млн. лв. на "Медийна група България Холдинг" срещу ипотеката на сградата на полиграфическия комбинат и земята под него. През ноември "Нюз Про" прави второ вписване в регистъра на ипотека, този път срещу заем от 1.7 млн. лв. Парите по сделката на фирмата на Гочева са именно от кредита от Инвестбанк.

 

След като вече няма запор върху дяловете на Донев и Павлов в медийната група, сделката по фактическата промяна на собствеността може да се осъществи. Към момента Донев и Павлов държат 83% от капитала на дружеството, а 17% са на "БГ Принтмедия". В тази компания 47% са на Любомир Павлов, а 53% са на Христо Грозев и Карл Хабсбург. Последните двама имат претенции към собствеността в медийната група, тъй като по собствените им сметки делът им е по-голям, но с машинации от страна на Донев и Павлов бил снижен.

 

На Грозев и на Хабсбург ще се наложи да влязат в преговори с Венелина Гочева, за да уредят неизчистените от времето на Донев и Павлов въпроси.

 

Неофициално се твърди, че финансовото състояние на "Медийна група България Холдинг" е лошо, а дълговете ѝ могат да бъдат покрити с евентуална продажба на печатницата и сградата на Полиграфическия комбинат.

 

Разместване на медийния пазар

 

Смяната на собствеността във вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и други ще донесе разместване на медийния пазар. Още повече след декларираното "разграничаване" на премиера Бойко Борисов от медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, обединени в "Нова българска медийна група".

 

Групата бе разследвана от ЕК още през 2010 г. за неправомерна държавна помощ чрез Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев, защото банката е основен кредитор на групата, а същевременно в нея сумарно са повече от половината депозити на държавните фирми.

 

Политиката на медиите от групата на Кръстева - Пеевски бе отчетливо проправителствена и откровено хвалебствена към Борисов. От Брюксел предупредиха нееднократно София за изкривения медиен пазар и липсата на свобода на изразяване.

 

Днешните маневри на медийния пазар показват, че сегашната власт "оттегля" доверието си от една медийна група, но не е изключено да го насочва към друга. Още повече, че изборите чукат на вратата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

110 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #110

    Май сладките приказки между "светлето" и "оги" ще се окажат истински, а?!

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #109
  3. Анонимен
    #108

    Много жалко за българската съдебна система - на тия мястото им беше на едно по-топло място, на мислите ли?

  4. Анонимен
    #107

    Цацаров?

  5. Анонимен
    #106

    НЯМА ли кой да ги забрани тия от БКП и ДС да се оправи най накрая тази България!? Ама като гледам колко заблудени има НЯМА ДА Е ЛЕСНО и само хаос ще е в държавата! Те и без това друго не могат , а само да съботират и да очернят ... Само глупаците могат да заблудят и облажилите се по престъпен начин хора!

  6. Анонимен
    #105

    До 104 Всичко което казваш е вярно.Хората/обикновените гербаджии/ също го виждат и разбират,но просто Буда и Цв.Цв. така смазаха машината,че без благоволение от ГРОБ нито можеш даправищ бизнес нито да работиш някъде, апък нали знаеш- глада е по-силен и от тока...

  7. Анонимен
    #104

    Провал във външната политика, криза във финансовия сектор, катастрофа в социалната област, науката, културата и образование! Какво още трябва да се случи за да разберем, че ГЕРБ три и половина години работеха единствено за банковите сметки на Буда, Пашата, Каратиста и гравитиращите им олигарси и монополисти !!!! Пак ги изберете тиквите!

  8. Анонимен
    #103

    101, те не само прокурор си назначиха. Доста смени направиха в последния момент, някакви закончета си гласуваха и се окопаха, за да няма шамари след 12 май.

  9. Анонимен
    #102

    Слепотата и продажничеството са отровата за развиващото се общество. Докато господстват мутри, мафия и простотия никога няма да им осъден.

  10. Анонимен
    #101

    100, ми какво очакваш, нали тиквата-буда си назначи главен прокурор да му служи верно.... И той го прави...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.