Борисов е готов да преговаря за широка коалиция

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС (архив)

Фаворитът за спечелването на парламентарните избори в България Бойко Борисов заяви, че е готов да преговаря с други партии след вота, включително да обсъди възможността за формиране на широка коалиция, за да осигури политическа стабилност, съобщи Ройтерс.

Лидерът на дясноцентристката партия ГЕРБ Бойко Борисов се очаква да спечели изборите на 5 октомври, но може да не постигне мнозинство, което създава опасност да предизвика политическа бъркотия в балканската държава и да възпрепятства перспективите ѝ за растеж.

"Правителство на малцинството е рисковано за страната, когато е нужна стабилност", каза Борисов в интервю за Ройтерс.

Той не уточнява с кои партии е готов да преговаря за "широка коалиция", нито как си я представя.

Преди четири дни Борисов каза, че "единствената стабилна коалиция, която показват и социолози, и политолози е между ГЕРБ и Реформаторския блок" и че тази коалиция е просто "нарисувана". Той дори заплаши, че ако тази коалиция се провали (заради РБ), ще има нови предсрочни избори, тъй като "хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с ББЦ... с БСП нито мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря".

Това изявление на Борисов в неделя бе предшествано от друго – че РБ ще са последните, с които би преговарял. Преди това той пак беше говорил за широка коалиция, която да спасява страната, а още по-преди беше казал, че ако ГЕРБ нямат самостоятелно мнозинство от 121 депутати в новия парламент, ще останат в опозиция.

В интервюто си пред Ройтерс Бойко Борисов казва още, че е твърде рано да реши дали да се спасява Корпоративна търговска банка или да бъде обявена в несъстоятелност. На 12 септември той декларира, че "ГЕРБ ще подкрепи всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в КТБ".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014