Борисов и Цветанов нападнаха прокуратурата, че работела срещу ГЕРБ

Според лидера на ГЕРБ акция "Бюлетини" била "долна инсинуация", заместникът му призова ЕС да проверява държавното обвинение

Сн. БГНЕС

В нова канонада срещу прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нападна обвинителите и ДАНС за проведената акция в печатница "Мултипринт" на общинския съветник от неговата партия Йордан Бончев, в която бяха открити 350 000 незаконно отпечатани бюлетини. Борисов определи акцията, извършена точно преди деня за размисъл преди изборите, като непрофесионална, а разразилият се скандал като "долна инсинуация". Той бил уверен, че иззетите от разследващите бюлетини са били предназначени за БСП и ДПС.

"Тези избори минаха под тежките непрекъснати активни мероприятия срещу ГЕРБ. От А до Я. Като се започне с подслушванията, които до ден-днешен никой не си е изяснил за какво става въпрос. Освен срещу нас, има ли срещу друг компромат; има ли срещу други партии. Вижте как са се обединили всички срещу нас", възмути се Борисов.

Малко по-късно, след като изборният ден приключи и ГЕРБ финишира като първа политическа сила, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обвини прокуратурата начело с ръководителя ѝ Сотир Цацаров за намеса в изборите.

"Тук е моментът да благодаря на Борис Велчев, който беше главен прокурор в предишния мандат. Това беше човекът, който не допусна прокуратурата да участва в изборния процес", коментира Цветанов пред Нова телевизия.

"Давам това като оценка на вече изтеклия мандат на бившия главен прокурор. Искам да му кажа – едно голямо благодаря, защото това, което наблюдавахме в тази кампания, мисля, че европейските институции трябва да проверят това, което се правеше. Искам да се извиня на всички, които не отидоха да гласуват, защото беше изместена темата на истинския дебат, който трябваше да чуят българските избиратели”, допълни Цветан Цветанов.

След като по този начин индиректно нападна Сотир Цацаров, за който двамата лидери на ГЕРБ твърдяха, че е най-подходящ за поста главен прокурор, защото е "стабилен съдия", бившият вицепремиер обясни, че не го е подкрепял, а "си е давал мнението за някакъв конкретен човек, в някаква конкретна надпревара".

Преди това Бойко Борисов разкритикува операцията на държавното обвинение и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев.


"Хората, които са завършили в училищата на ДС и КГБ, учиха как се правят компромати, как се влияе на общественото мнение. Аз бих говорил като главен секретар. Казват, че имало печатници за бюлетини и за протоколи. Едната била на общински съветник от ГЕРБ, другата - "Демакс" на кандидат за депутат от БСП, г-н Кънев. Казват, че там били намерени бюлетини, в самата печатница, където по закон трябва да бъдат. Ако са останали малко оперативни работници в службите, задавам един въпрос. Как бих постъпил аз, ако бях главен секретар", заяви Борисов, от чиито думи се разбра, че според него прокуратурата е влязла в схема с политическите му опоненти.

Той остро разкритикува ръководителите на акцията, защото не проследили до кого са щели да стигнат готовите бюлетини, за да разкрият манипулацията до край.

"Обвинявам тези, които в деня на размисъл, когато всички мълчаха, си направиха невероятна истерична реклама", добави бившият премиер във връзка със скандала с иззетите 350 000 бюлетини от "Мултипринт".

С уговорката, че говори "като главен секретар", защото виждал, че при него има криминални репортери, Борисов обясни, че на бюлетините е трябвало да се постави джипиес и те да бъдат проследени, за да се види кой готви манипулация на вота.

"Истински се надявам, че когато г-н Роман Василев (и.д. градският прокурор на София) му приеха оставката и му я върнаха... се надявам, че след като веднъж са го подвеждали при ареста на Николай Цонев, си е взел поука. Да не стане утре – провалената операция. Имаха брилянтна възможност да разкрият този заговор. Слагат джипиесчета и ги проследяват. Така, както правихме ние, и така, както заловихме тонове наркотици и други", коментира още той.

"350 000 бюлетини, за които говорят, представляват палет, който няколко човека сами не могат да повдигнат. Тези палети са под непрекъснато видеонаблюдение и полицейска охрана. Допускаме вариант, че някоя партия решава да прави измама. Ние сме задържали тонове наркотици по този начин - минава един полицай, преобличат го, слага се джипиес на палета и днес, по някое време, тези палети трябва да отпътуват за някои градове и секции. Джипиесите показаха къде се движат", заяви Борисов.

"Вчера това е една долна инсинуация"

"Там трябва някой да ги посрещне, да ги разтовари. Там започват да прииждат хора - четири, пет, десет; после трябва да дойдат още хора, да попълват, да слагат пликове. След това - да се слагат чували, да се карат към секции. И всичко това става - под зоркия поглед на прокуратурата и днес - те задържат стотици хора, в различни градове и секции, които вече са попълнили - за БСП, за ДПС. Така, както задържаха във Враца, но мълчаха като пукали, че са за ДПС. Във Варна задържаха – с парите, с имената, и пак са за БСП и ДПС, дума не казаха. А вчера, това е една долна инсинуация, защото те, ако са били малко професионални, малко, и са искали истината, щяха да ги пуснат да излязат, да ги проследят, да ги задържат. И днес партията, която си го е позволила, щеше да напусне изборите", допълни той.

Бюлетините са били за БСП и ДПС

"Аз твърдя, че те са били за БСП и за ДПС тези бюлетини. Ако е имало професионална работа, на наблюдаващия прокурор, Роман Василев трябва да потърси отговорност – защо са провалили операцията. Този път МВР не е участвало. Вчера вместо да мълчат и да оставят хората да размишляват, да сложат джипиесите и днес да направят блестяща операция", каза Борисов.

Борисов заяви още, че "протоколите, които са много по-важни, се печатат в печатница на Петър Кънев, кандидат за депутат от БСП", и отправи упрек към журналистите: "Там вие не ходите".

"Само в домашно насилие не са ме обвинили"

Лидерът на ГЕРБ гласува в 78-мо СОУ "Христо Смирненски" в Банкя. Поради големия медиен интерес Борисов бе обграден от много журналисти, оператори и репортери, и когато приключи с изявленията, ги посъветва да внимават, за да не паднат докато се блъскат около него.

"Желая ви приятен ден. Виждате колко съм спокоен, усмихнат, леко сега само да не се спъне някой, да не падне, да ме обвините в тероризъм. Само в домашно насилие не са ме обвинили", заяви той.

"Аз си гласувам за това, което правим от 15 години – ред, сигурност, строителство и срещу тези, които 20 години правиха безобразия в държавата. Така че факт е, че до вчера и днес, поне това, което чувам, социологическите агенции дават, че сме първа политическа сила, защото ние сме направили най-много", каза той.

"Който спечели изборите, отсега да знае, че има моите поздравления. На тези, които спечелят, желая веднага да направят правителство. Хората да се хванат на работа, защото тази работа нас чака, никой друг", коментира още Борисов. На въпрос за възможни варианти за коалиции, Борисов заяви: "Ще преспим, ще видим какви са резултатите, по градове, по възрастови групи, тогава ще преценяваме".

Споделяне

Още по темата

Още от България