Борисов след разпита: Прокуратурата прави тези събития публични, за да се угоди на Радев

Бобоков благодари на премиера, че го е нарекъл "порядъчен"

Борисов след разпита: Прокуратурата прави тези събития публични, за да се угоди на Радев

Премиерът Бойко Борисов бе разпитан в спецпрокуратурата по делото за търговия с влияние, образувано заради комуникацията между русенския бизнесмен Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов. 

След разпита Борисов заяви пред медиите, че "за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития".

"Това си е тяхна работа, нали той каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Така че вече всички са доволни", каза Борисов. Преди две седмици премиерът бе на разпит по разследването срещу хазартния бос Васил Божков, но тогава медиите не бяха информирани предварително.

Във вторник Борисов обяви, че се познава с Пламен Бобоков от повече от 10 години: "Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнес зад граница, по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е почтен човек. Многократно съм водил комуникация с него. С Атанас Бобоков никога. Пак повтарям - всичко е било в сферата на това, което законът позволява да подпомагаме бизнеса зад граница".

Добро утро, бос!

Поводът за разпита на премиера е това, че миналата седмица Бобоков показа свои чатове с министър-председателя

Бизнесменът е писал на премиера за казуса с либийския танкер "Бадр", задържан на бургаското пристанище преди две години. Есемесът започва с думите "Добро утро, бос". Още тогава премиерът не отрече тази комуникация и обясни, че е имал множество срещи с бизнесемена.

На разпит е извикан и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Според Бобоков именно през него всички назначения в Русе минавали именно през Нунев. Като свидетел е призован и бившият областен координатор на ГЕРБ в града. Самият бизнесмен също е призован на разпит по-късно във вторник.

Досега прокуратурата бе концентрирана само върху комуникацията с президентството и не демонстрираше желание да проучи връзките не бизнесмена с ГЕРБ. Разследващите пускат на порции чатовете на Бобоков и Узунов. Те са по различни теми, като всичко започна с казуса "Бадр". След това бе пусната и комуникация за назначения на посланици с намека, че бизнесменът се е опитвал да влияе. Показани бяха и чатове, от които става ясно, че осъден в Румъния българин се е опитвал да си издейства помилване. Такава процедура изобщо не е започвала, обясниха от президентството. Делото за търговия с влияние бе образувано, след като се разбра, че Узунов е изпратил на бизнесмена съдебно решение, свързано с танкера, преди то да бъде публикувано официално.

Бобоков призна, че е опитал да лобира за преизбирането на поста на бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов, който след скандала напусна системата. Пред бТВ бизнесменът заяви, че всички назначения в региона минавали през местния координатор Нунев, който в момента е депутат и шеф на вътрешната комисия в парламента. Нунев отрече.

Освен комуникацията с Узунов, прокуратурата пусна и съобщения на Бобоков с президента Румен Радев. Държавният глава не отрече, че си е говорил с бизнесмена, но призова да се публикува целият чат. Бобоков пък обяви, че тази комуникация не е от устройствата, които той е предал на прокуратурата и се усъмни, че някой е ровил в телефона на президента.

Бобоков благодари на премиера, че го нарече порядъчен

"Чух какво каза г-н Борисов и му благодаря за това определение, тъй като аз отдавна го разказвам на всички медии, че ние сме порядъчни хора с брат ми, сериозни инвеститори и заслужаваме достойно отношение, а не това, в което в момента сме въвлечени по нечий каприз, не знам чий, за съжаление", коментира Пламен Бобоков, който също бе разпитан във вторник като свидетел по разследване за търговия с влияние.

"Благодарен съм на всички български държавници, които подкрепят българските предприемачи", добави Бобоков.

Пред медиите той каза, че е дал обяснения по повод писмената си комуникация с Петър Ненов, който изтърпява у нас присъда получена в Румъния.

Преди дни държавното обвинение разпространи чат между двамата във връзка с желанието на Ненов да участва в процедура по помилване.

Бизнесменът Росен Даскалов също беше разпитан във вторник като свидетел заради разговори с Пламен Бобоков. Бившият общински ръководител на ГЕРБ-Русе коментира, че комуникацията му с Бобоков е била единствено и само за спонсорство на мотор-спортните дейности, част от бизнеса му.

На въпрос дали може да потвърди думите на Бобоков, че народният представител Пламен Нунев кадрува в Русе за назначаването на хора по високи позиции, Даскалов каза, че не знае за това. Той добави, че Нунев е влиятелен човек в града и в ГЕРБ.

Даскалов добави, че е изпълнявал "изцяло всичко стриктно, както е повелила тогавашната ситуация в партията". Той заяви още, че вярва в българското правосъдие и че Бобоков в дъното на душата си е добър човек.

"Надявам се всичко да излезе наяве, ако е сбъркал нека се докаже това нещо, но аз не вярвам в това", коментира още бизнесменът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?