Държавата смята да съди "Юлен" за неплатени суми по ски концесията

Държавата смята да съди "Юлен" за неплатени суми по ски концесията

Съдебен иск за близо 100 хиляди лева смята да заведе Министерството на околната среда и водите (МОСВ) срещу концесионера на ски зоната в курорта Банско – "Юлен" АД, научи Mediapool от членове на междуведомствената работна група, която търси решение на неуредиците със сключения през 2001 г. договор за ползване на части от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната. По-късно информацията бе официално потвърдена и от екоминистерството.

Претенцията на МОСВ е за неизвършвано през годините плащане от 5 на сто от годишното концесионно възнаграждение в тогавашния Национален фонд за опазване на околната среда към екоминистерството, който е трансформиран в настоящото Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Въпросното възнаграждение е предвидено в концесионния договор.

Според данните на ведомството от 2005  г. досега за ползването на защитените територии в Пирин концесионерът е платил на държавата 1 906 142.23 лв.. Според експертите на МОСВ, "Юлен" е трябвало да плаща още 5 процента върху годишните концесионни плащания, което за цитираните години прави 95 300 лв. допълнително.

От "Юлен" обаче твърдят, че въпросните 5 процента са част от договореното годишно концесионно възнаграждение и не дължат нищо на държавата.

Този спор е видим и от доклада на междуведомствената група до Министерския съвет, който изтече преди две седмици, но все още не е внесен за одобрение от правителството.

В доклада се посочва, че методиката за определянето на въпросните 5 на сто за ПУДООС от концесионното възнаграждение е спорна и затова  е нужно да се предприемат действия за постигане на еднозначно тълкуване на Методиката за определяне на концесионното възнаграждение и еднозначно разбиране на задължението на концесионера да заплаща определена сума на ПУДООС.

"Еднозначното тълкуване може да се оформи в допълнително споразумение между страните, подписали концесионния договор, с което да бъдат уредени взаимоотношенията, с оглед прецизиране (определяне) на смисъла на основните параметри при изчисляване на конкретния размер на годишното концесионно възнаграждение, както и неговото завишаване. Да се уточни, че плащането по Закона за защитените територии на концесионера към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда, представлява сума от 5 на сто върху годишното концесионно плащане, но не е част от това плащане", пише в документа.

Все още не е ясно кога ще бъде разгледан докладът на работната група за ски концесията, който предвижда завишаване на концесионната такса, но и утвърждаване на допълнително завладяната територия от страна на "Юлен" от парка, заради което и тези защитени територии останаха в буферната зона за защита на ЮНЕСКО.

В никакъв случай обаче на "Юлен" няма да се разреши да реализира строителните си намерения извън тази буферна зона, заявиха от екоминистерството.

МОСВ не смята да иска от ЮНЕСКО изключване на близо една десета от природния парк от защитата на организацията за опазване на световното културно и природно наследство. Писмо с такова предложение бе подписано от кметове в община Банско и получи спорно одобрение в края на миналата седмица на Консултативен съвет по изработването на новия план за управление на парк "Пирин".

Предложението, зад което стоят поддръжниците на "Юлен" и на плановете му за допълнително застрояване на Пирин, е определените 3929 хектара туристически зони или  9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО.

МОСВ няма да се ангажира с подобно предложение към световната организация, заявиха от ведомството пред Mediapool и изразиха отново готовността си проблемът със ски концесията на Банско да бъде решен както юридически, така и финансово.

Проблемът с концесионния договор на "Юлен" и терените, които е завзел извън разрешеното му за построяването на ски съоръженията, се точи от години и няколко редовни и служебни правителства не успяха да намерят разрешение. В същото време прокурорски проверки откриха редица нарушения и неспазване на екологичното законодателство при строежа на ски съоръженията.

Ако се постигне предоговаряне на концесията, каквото е намерението на държавата, реално "Юлен" ще запази вече изграденото и дори ще получи картбланш да изгражда нов кабинков лифт, каквито намерения има. Все пак е записано изрично условие всички бъдещи инвестиционни намерения на концесионера да минават екооценки и предвидените законови процедури, които в миналото дружеството често си спестяваше.

От "Юлен" вече заявиха, че не виждат причина да плащат по-голямо концесионно възнаграждение, но "в знак на добра воля" щели да преговарят с държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес