"Юлен” отрече да има неплатени концесионни такси за ски зона Банско

Заплаши да съди всички, които тиражират неверни твърдения за дейността й

Пистата "Томба" от ски-зоната за която еколозите твърдят че е незаконна.

Собственикът на ски съоръженията в курорта Банско "Юлен" отрече в четвъртък да дължи на държавата концесионни такси, каквито твърдения отправиха преди дни от екокоалицията "За да остане природа в България". Природозащитниците обвиниха държавата, че бездейства и не си събира около половин милион лева за ползването на земите публична държавна собственост в парка "Пирин".

"Вече 12 години винаги точно и в срок изпълняваме финансовите си ангажименти към държавата", заявиха в съобщението до медиите от "Юлен". "Договорът е публичен и заедно с всичките си приложения е на сайта на министерството. Таксите се определят по формула и се заплащат два пъти в годината през месеците април и декември. Финансовите отчети на дружеството се публикуват съгласно нормативната уредба и са на разположение на всички заинтересовани лица и групи", допълва дружеството.

То от своя страна обвинява "За да остане природа в България” в целенасочена негативна кампания срещу развитието на зимния туризъм в България, която е особено яростна срещу "Юлен” и целяла заблуда на общественото мнение.

"По техни сигнали са извършени 15 прокурорски проверки и 9 проверки на ДНСК, като нито една от тях не установява нарушения в дейността на дружеството, както и са заведени 53 съдебни дела, които до едно са спечелени от нашето дружество", допълва изявлението на компанията.

Тя посочва още, че досега е инвестирала над 130 млн. лв. в ски зоната и е осигурила 600 работни места. Ежегодно се инвестират 3 млн. лв. за рекултивиране на зоната и "Юлен” помогна Банско да стане не само курорт от световна величина, а и визитната картичка на цяла България, когато се говори за ски туризъм", пише в съобщението. "Под ключовите думи "България - ски” по света разбират Банско", допълва се в него.

От "Юлен” обявиха още, че ще завеждат съдебни искове срещу всички, разпространяващи и тиражиращи неверни твърдения за дейността на компанията.

В момента ситуацията с концесионния договор за ползването на земи от парка "Пирин" е деликатна, тъй като Върховният административен съд отмени решение на предишния екоминистър Нона Караджова, че подмяна на стар лифт не се нуждае от екооценка. Освен това анализ на концесията сочи разминавания между записаните в нея терени за ползване от "Юлен" и обозначените терени в одобрения от община Банско териториален устройствен план. Заради това сегашният министър на околната среда и водите Искра Михайлова каза, че ще иска експертиза на този план, гласуван от общината, която обаче има дял в дружеството и съответно има интерес то да разширява съоръженията си и дейността си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?