В писмо до премиера Бойко Борисов

Еврокомисарят Нели Крус приканва за "адекватни мерки" за медийната среда

Нели Крус. Сн. БГНЕС

Писмо, в което обръща сериозно внимание на проблемите в българската медийна среда, е изпратила европейският комисар по комуникациите Нели Крус до премиера Бойко Борисов, съобщи в сряда "Капитал".

Писмото до Борисов е от 12-ти октомври - непосредствено след посещението си в България - и в него комисар Крус отново казва, че е загрижена за свободата и независимостта на медиите в страната.

Нели Крус, която е и зам.-председател на Европейската комисия, беше в България  в края на септември и използва тази възможност да се срещне с представители на българските медии. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата - като притеснителна, а липсата на прозрачност в медийната собственост - като голям проблем.

"Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", обръща се към премиера Нели Крус.

В писмото тя казва още, че е ревностен привърженик на промените, които би предприела българската държава в областта на медиите. "Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги", пише Крус до Борисов.

Тя подчертава, че е силен привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече, когато основни ценности като свободата са в опасност.

"Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават".

Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на тв-канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила", заявява още Нели Крус. И допълва: "Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците".

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от