Франция и Германия честват 50-ата годишнина на договора си за приятелство

Франция и Германия честват 50-ата годишнина на договора си за приятелство

Франция и Германия отбелязват във вторник 50-годишнината от подписването на "Елисейския договор" - пакта за приятелство между бившите заклети врагове, "бетонирал" помирението им след Втората световна война, съобщават осведомителните агенции. На 22 януари 1963 г. договора подписват генерал Шарл Де Гол и канцлера Конрад Аденауер.

Началото на празненствата беше дадено още вчера, когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха в Берлин с 200 френски и германски студенти. Спокойни и усмихнати, двамата лидери акцентираха върху онова, което ги сближава по време на продължилите час и половина дебати, предавани по телевизия "Арте".

Меркел и Оланд се обявиха за създаване на програма "Еразъм" за младежи с професионално образование и по-ниска квалификация. "Еразъм" трябва да бъде възможност за всички младежи, а не само за такива с високи постижения, каза френският президент на дебатите, последвани от работна вечеря на двамата ръководители далеч от микрофоните на журналистите.

Меркел не изключи възможността Германия да окаже по-голяма помощ на Франция при военната операция срещу въоръжените ислямисти в Мали. За разлика от Франция, Германия няма богат опит в Африка, отбеляза тя, допълвайки, че страната ѝ все още има войници в Афганистан, от който Франция вече изтегли бойните си сили.

Франсоа Оланд приветства незабавната подкрепа, оказана от Германия и Европа за френската операция в Мали, макар да изказа съжаление за твърде бавния напредък на плана за обща европейска отбрана.

В началото на честването във вторник пък Меркел и Оланд се срещнаха във френското посолство в Берлин с видни културни личности на Германия и Франция. Сред културните дейци, дошли в посолството, беше режисьорът Вим Вендерс. Той заяви, че е "дете на френско-германската дружба", тъй като е учил в Париж и първата му кола е била Ситроен.

"Днес може и да има известно безразличие между двете страни, но това не ме учудва след този 50-годишен брак", каза Вендерс.

Френският режисьор Мишел Азанависиюс, създател на филма "Артистът", спечелил множество награди Оскар, също присъстваше на срещата в посолството. Той беше придружаван от Тиери Фремо, генерален директор на Кинофестивала в Кан и от композитора Фабиен Леви.

От германска страна освен Вендерс в посолството дойдоха директорът на Берлинале Дитер Кослик, театралният режисьор Томас Остермайер, издателят Андреас Рьоцер, хореографът Саша Валц и др.

Преди 50 години Меркел и Оланд са били на 8 годинки, припомня Франс прес.

Очаква се днешните тържества в покрития със сняг Берлин да бъдат пищни, но двамата лидери да не правят големи изявления. Правителствата на Германия и Франция ще имат и съвместно заседание, а после Оланд и Меркел ще дадат обща пресконференция. Съвместна френско-германска парламентарна сесия ще се състои в сградата на берлинския парламент - Райхстага.

Подписаният преди 50 години в Елисейския дворец договор задължава двете страни да свикват редовни министерски срещи и консултации по важни въпроси от областта на външната политика, отбраната и сигурността, младежта и културата. Тази цел обаче нерядко им убягва., отбелязва Франс прес.

Докато Франция поведе военните кампании в Либия и Мали, обременена от вината за Втората световна война Германия сведе ролята си до тази на наблюдател или - в случая с Мали – предложи само логистична подкрепа, пише агенцията.

Париж и Берлин имат разногласия както по въпроса как да се преодолее дълговата криза в еврозоната, така и в области като ядрената енергетика, на която Франция много разчита, а Германия смята да изостави в идните години.

Наред с това двете съседки могат да се похвалят и с множество успехи и най-вече с решаващата си функция на локомотиви на европейската интеграция - усилие, за което 27-членният Евросъюз получи символично Нобеловата награда за мир миналата година.

Те имат съществени дипломатически достижения като обмена на над 8 милиона студенти и хилядите партньорства между градове от двете страни.

Публикувано наскоро допитване показа, че макар двете страни да се възприемат една друга като важен европейски фактор, има още какво да се желае по отношение на близостта между народите им. Според анкета на YouGov 58 от германците определят Франция като свой основен стратегически партньор в Европа, а 75 на сто от французите казват същото за Германия.

Само 17 процента от германците обаче намират французите за "много приятни" и 39 процента - за "доста приятни", а едва 8 процента от французите смятат германските си съседи за "много приятни" и 32 на сто - за "доста приятни".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа