Главсекът на МВР се надява делата срещу колегите му от СДОТО да се провалят

Георгиев напомни, че разследващите "събират доказателства, както за обвинителната, така и за оправдателната версия"

Калин Георгиев. Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Калин Георгиев за пръв път демонстрира в сряда, че зачита презумпцията за невинност за разлика от обичайните му коментари след показни арести на заподозрени.

 

От думите му пред БНР стана ясно, че професионалният началник на вътрешното ведомство се надява разследванията за нерегламентирано подслушване да не доведат до съдебни процеси.

 

По повод повдигнатите преди ден обвинения на четирима висши служители от Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), той изрази очакването си, че прокуратурата ще събере и оневиняващи доказателства, каквото задължение има по закон.

 

"Мога да ви кажа, че твърдо вярвам, че моите колеги не са извършили престъпление и се надявам в хода на досъдебните производства, които имат за цел да събират доказателства, както за обвинителната, така и за оправдателната версия", заяви Георгиев пред БНР.

Подобна теза е изключително рядка за високопоставените представители на МВР, начело с бившия министър Цветан Цветанов, които в последните години изградиха трайни навици прибързано да обявяват за виновни различни заподозрени още преди да са им повдигнати конкретни обвинения.

Във вторник бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов бяха подведени под отговорност за злоупотреба със служебно положение, в каквото бе обвинен и настоящият директор Сергей Кацаров.

Той ще отговаря и за съставяне на документ с невярно съдържание, с който, според прокуратурата, опитал да заблуди разследващите, че техниката на МВР не можела да прави гласови записи. Подчиненият му Радко Димитров пък стана обвиняем за престъпление срещу правосъдието, защото изтрил записи от един от автомобилите за мобилно подслушване и разглобил част от техниката с отвертка.

Подобно на заявеното в интервюто си пред в. "24 часа" миналата седмица, което стана повод да бъде призован на разпит в прокуратурата, Калин Георгиев повтори в сряда, че техниката за мобилно подслушване и следене в МВР нямала възможност да прави гласови записи.

Проверката, назначена лично от главния прокурор Сотир Цацаров, обаче установи обратното и по тази причина настоящият шеф на СДОТО Кацаров бе обвинен и за това, че е изпратил на обвинителите своето официално становище, с което твърди, че апаратурата няма такива възможности.

Калин Георгиев вече веднъж опита да опровергае констатациите на държавното обвинение, обявявайки пред "24 часа", че всъщност подчиненият му Радко Димитров не е изтрил никаква информация от една от колите за мобилно подслушване, а тя просто била архивирана.

Освен това обясни "фрапиращите разминавания" (според прокуратурата – бел.ред.) между пътните книжки на въпросните служебни автомобили и реалните им излизания от ведомствения гараж, със специални задачи, свързани с националната сигурност, които трябвало да изпълняват.

След публикуването на интервюто му Георгиев скоропостижно бе повикан на разпит в прокуратурата, след който ходът на образуваните разследвания в СДОТО не се промени към прекратяване, а дори напротив – преди ден бяха повдигнати обвинения на четиримата служители, независимо от изявленията на главния секретар.

По повод множеството критики и призиви за оставка от различни политически партии, последвали медийната проява на Георгиев, той коментира лаконично в сряда пред БНР, че "постът на главен секретар на Министерство на вътрешните работи не е самоцел за мен".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?