Кабинетът сложи таван на сумата за лечение на деца в чужбина

Кабинетът сложи таван на сумата за лечение на деца в чужбина
Правителството въведе таван от 180 000 лева на сумата, която едно дете може да получи от държавния фонд за лечение в чужбина. Решението бе взето на заседанието на кабинета в сряда, а мотивът е “от средствата да се възползват повече деца“. Досега таван нямаше, а средният разход за трансплантация на дете в чужбина е бил 266 000 лева, а средният разход за друг вид лечение – 27 000 лева.

Така трансплантациите на деца в чужбина няма да бъдат покривани изцяло от фонда и ще е необходимо пациентите да доплащат. В повечето случаи това е свързано с организиране на кампании за набиране на средства и допълнително забавяне.

Границата от 180 000 лева е за лечение в рамките на една календарна година и, ако се наложи лечението да продължи по-дълго, ще може да се отпускат допълнителни средства. В правителственото решение е записано, че за трансплантациите в чужбина ще се отпускат до три пъти повече средства от стойността на съответния вид трансплантация у нас. Сега у нас за трансплантация на черен дроб се отпускат 50 000 лева, за сърце – 40 000 лева, а за бъбречните – 15 000 лева.

От следващата година обаче здравното министерство възнамерява да увеличи тези суми съответно на 75 000 лева, 60 000 лева и 20 000 лева. Тогава чернодробните трансплантации в чужбина няма да могат да се вместят в тавана от 180 000 лева. Най-често обаче децата заминават за костно-мозъчни трансплантации и присаждане на клетки в чужбина, които не се правят у нас и които са двойно по-скъпи.

Правителствената пресслужба оповести още, че Министерският съвет предоставя на Център "Фонд за лечение на деца" 4 млн. лева “допълнително“ като по този начин общият бюджет на фонда за тази година става 7 млн. лева.

Зад отпускането на “допълнителни средства“ обаче всъщност стои прехвърлянето на дейности от наскоро закрития Фонд за трансплантации в чужбина. Той бе закрит, след като миналата година от отпуснати 5 млн. лева върна 4.7 млн. лева обратно в държавния бюджет.

След натиск от страна на пациентските организации и искания за оставки фондът бе закрит, а наскоро бе сменана и директорката на Агенцията по трансплантациите Теодора Джалева.

При закриването на фонда бе обявено, че неговата дейност се прехвърля към два други органа - Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство. До този момент Фондът за лечение на деца не плащаше за трансплантации.

За първите шест месеца на 2011 г. за лечение са били одобрени 170 деца, като необходимата за процедурите сума е 4.6 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?