Камен Ситнилски призова прокурорите да защитят избора си за ВСС

Камен Ситнилски, сн. БГНЕС

Нароченият за гонене от Висшия съдебен съвет бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски призова редовите прокурори да разсеят съмненията около избора си на представители в кадровия орган на Темида. През миналата седмица етичната комисия на ВСС излезе с мнение , че Ситнилски е нарушил Етичния кодекс на магистратите.

 

Името му беше намесено в поредния СРС-скандал, който разтресе съдебната система. Този път изтекоха записи на разговори, които създадоха сериозни съмнения за лобизъм при избора на прокурорската квота във ВСС. Малко преди това градският прокурор на София Николай Кокинов бе уволнен заради разговора от Банкя.

Камен Ситнилски определя скандала като "недостойната клеветническа кампания", която засяга не само него, а всички прокурори в страната.

"Основната ѝ цел - да се "покаже", че българските прокурори са слабохарактерни, лесно внушаеми, податливи на манипулиране и т.н. Не се обръщам към вас, за да ме защитите. Аз мога и ще го направя сам. Имам нужната воля и възможности. Повечето от вас ме познават добре от 40-годишната ми работa. Защитете себе си!", призовава колегите си Ситнилски в отворено писмо, разпространено чрез медиите.

"Кажете на хората, че вие проведохте през 2012 г. най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните избори за членове на ВСС от прокурорската квота.
Волята си изразихте чрез доброволно избран и демократично реализиран вот. Изборите ви се следяха внимателно от гражданите, неправителствените организации в България и Европа и никой нямаше възражения срещу тях. Кажете и докажете това!", пише още бившият заместник на Борис Велчев.

Той напомня на своите колеги, че те трябва да защитят "професионалното и човешко си достойнство", защото трябва да са се убедили, че друг няма да го направи.

"Изразете своята честна, ясна и твърда позиция по случая! По какъвто и да е начин - чрез Интернет, медии и т.н. На следващо място, изразете и отрицателното си професионално отношение и човешка тревога от зачестилите случаи на "излизане на пазара" на данни от CPC. Утре те може да са насочени тенденциозно срещу някои от вас", пише още Ситнилски. Той завършва с изявлението, че горд, че е бил прокурор и винаги е спазвал законите на страната.

В края на миналата седмица Камен Ситнилски обяви, че няма да си подаде оставката от Висшия съдебен съвет.

В четвъртък падна и първата жертва на скандала, след като ВСС отстрани временно от магистратска длъжност апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Предстои да се види какви действия ще бъдат предприети срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Скандалът с подслушването започна преди 20 дни с изнесените целенасочено в сайта “Афера” записи от специални разузнавателни средства. От подслушаните разговори се разбира, че близките до Ситнилски прокурори лобират за избирането му за член на Висшия съдебен съвет. В същото време обаче се появиха огромни съмнения, че записите са запазени в прокуратурата, за да бъдат използвани впоследствие срещу замесените магистрати. Бившият заместник-главен прокурор обясни, че в случая няма лобизъм, защото е бил магистрат в продължение на 40 години и има много познати и приятели, на които може да разчита за подкрепа.

Акцията по премахването му от ВСС стана още по-съмнителна, след като пред ВСС започнаха протести срещу Ситнилски . Много от участниците се затрудняваха да обяснят срещу кого точно протестират. Бързото развитие на скандала може да бъде обяснено с предстоящия избор на нов градски прокурор на София, който трябва да се проведе през тази седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?