ВСС започна процедура по отстраняването на Камен Ситнилски

Камен Ситнилски

Висшият съдебен съвет започна в сряда процедура по отстраняване на своя член и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски заради изнесените пред половин месец в медиите записи от специални разузнавателни средства. От тях се разбира, че негови близки прокурори лобират за избирането му за член на Висшия съдебен съвет. В същото време обаче се появиха огромни съмнения, че записите са запазени в прокуратурата, за да бъдат използвани впоследствие срещу замесените магистрати. Така и стана.

В сряда етичната комисия на ВСС реши, че Ситнилски, председателят на апелативния съд в Бургас Емил Христов, както и окръжният прокурор на Хасково, са извършили нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Главният прокурор Сотир Цацаров вече е внесъл предложение за отстраняването на Христов от шефския пост в бургаската прокуратура.

Според Етичната комисия тримата са нарушили принципите за независимост на магистратите, задължението да не се поддават на външни влияния и да спазват поведение на благоприличие.

Започването на процедура за отстраняване на член на ВСС е безпрецедентно в историята на този орган. Единственият подобен случай бе с Красьо Черния, когато двама от членовете на съвета подадоха оставки, защото бяха разконспирирани като близки до нарочения за лобист Красимир Георгиев. Тогава Стойко Стоев и Иван Димов се видяха принудени да подадат оставки заради контактите си с него, защото нямаше законова възможност за отстраняването им. След този случай бе приета поправка в Закона за съдебната власт, който даде възможност ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа (от общо 25) да уволни свой колега.

Бившият заместник-главен прокурор Камен Ситнилски ще бъде първият, който ще бъде подложен на тази процедура. Ако ВСС реши, че той е нарушил Етичния кодекс, то на него не може да му бъде наложено наказание по-малко от дисциплинарно отстраняване от длъжност.

Скандалът започна след като контролирано към сайта “Афера” бяха подадени записи от специални разузнавателни средства на разговори между магистрати. От тях се разбира, че подслушваните магистрати лобират за избирането във ВСС на тогавашния заместник-главен прокурор Камен Ситнилски и апелативния прокурор Румен Боев.

Срещу Боев обаче няма да започва процедура за отстраняване, защото не са събрани достатъчно доказателства за нарушение на етичните правила. Неговото участие в записите е значително по-малко, но от тях ясно се разбира, че магистратите лобират и за неговото избиране.

В понеделник стана ясно, че скандалът има и втори план, тъй като няма никакво обяснение защо прокуратурата е запазила СРС-ата срещу Ситнилски и останалите магистрати. Те са приложени по дело, което няма никаква връзка със съмненията за търговия с влияние и законът изисква при това положение да бъдат унищожени. Още повече в тях няма и данни за извършено престъпление.

Ситнилски намекна, че скандалът е провокиран от хора, които имат кадрови интереси в съдебната власт. Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров обясни, че не са намерени данни за извършени нарушения на етиката и от председателя на Окръжен съд в Хасково Миглена Тянкова и районния прокурор на Свиленград Христо Георчев. Останалите трима обаче ще бъдат преследвани дисциплинарно. Тодоров обясни, че изход от ситуацията би бил те сами да си подадат оставките. Ситнилски вече ясно заяви, че не смята да прави това, защото се смята за невинен.

Изводът, че Ситнилски, Христов и Ванчев са нарушили Етичния кодекс, е направен единодушно от всичките членове на етичната комиси. На нейното заседание са присъствали близо половината от членския състав на ВСС. Ясен Тодоров заяви, че сега предстои да се внесе предложение за налагане на уволнения, което може да стане с подписите на петима членове на ВСС. Това трябва да стане до края на следващата седмица.

“Безспорно е трудно, защото това са магистрати с голям опит, много поддръжници, включително и сред хора в съдебната система, но се иска воля да кажеш, че царят е гол. Трябва да направим всичко възможно порочните практики да бъдат преустановени”, коментира Ясен Тодоров.

Той призна, че има притеснения как ще бъде мотивирани наказанията, защото информацията от СРС-ата може да бъде използвана само в рамките на наказателните производства, но не и по дисциплинарни дела. При наличие на воля да се уволнява ВСС има възможност да извърти въпроса и да се обяви, че всъщност става дума за материали по медиите, които само са цитирали СРС-ата.

Ясен Тодоров призна, че засечените с подслушвания магистрати са имали право да бъдат приятели помежду си и да се уговарят за подкрепа, но пък е била премината “границата на нерегламентирано влияние”.

“ВСС не може да остане безучастен при това, което се случва, и не може да остане глух за общественото мнение. Ние не действаме под натиск, но твърдо заявяваме своята воля да се борим с всички негативни явления в съдебната система, които задават негативни нагласи”, каза Тодоров по повод съмнителните протести пред ВСС на хора, които не знаят кой е Ситнилски, но пък искат той да бъде уволнен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?