ВСС бави необосновано дисциплинарното производство срещу Ситнилски

Камен Ситнилски. Сн: БГНЕС

Дисциплинарното производство срещу отстранения от Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски най-вероятно няма да приключи до края на годината, стана ясно в понеделник, когато дисциплинарният състав от членове на ВСС проведе заседание. Следващото заседание по дисциплинарката е насрочено за 4 декември.

Според Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет е задължен да приключва тези производства най-много за три месеца. На 4 декември ще са минали четири месеца и половина от официалното започване на дисциплинарното преследване срещу Ситнилски и ще е далеч от приключване. Официално обяснение за забавянето все още няма. Членът на ВСС е отстранен от заседанията за срок от 6 месеца.

"(Днес, понеделник – бел.ред.) се случи поредното отлагане за поредните свидетели, въпреки че тези свидетели могат да се призоват за един или за два дни, за да приключим. Дисциплинарният състав не се е произнесъл още по искането ми да бъдат разпитани всички делегати (от общото събрание на прокурорите, които избраха своите представители във ВСС – бел. ред.). Дисциплинарният състав определя свидетелите. Моят свидетел днес беше един – членът на ВСС Румен Боев. Аз не съм искал доказателства. Не съм оптимист, че до края на годината ще приключи. Дали е нормално? Питайте ВСС", обясни Ситнилски след приключването на заседанието.

На 4 декември като свидетел по дисциплинарното производство трябва да се яви конституционният съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев.

На 26 юли кадровиците на съдебната власт образуваха дисциплинарно производство срещу Ситнилски и още двама прокурори заради изтеклите месец по-рано стенограми от техни подслушани разговори, свързани с изборите за ВСС. Другият член на ВСС Румен Боев се отърва без дисциплинарка, въпреки че неговото име също протече от записите. Скандалът започва от анонимка, с която записите бяха изпратени на медиите, а след това бе подета и кампания за отстрелването на Ситнилски, в която активно участваха ТВ7 и бившият ѝ директор Николай Бареков.

Именно тази обстоятелства около скандала, създали усещане за вътрешни интриги и уреждане на сметки между старото и новото ръководство на прокуратурата, породиха сериозни съмнения, че е изфабрикуван вътрешен скандал във ВСС в опит да бъде премахнат Ситнилски.

Камен Ситнилски коментира и информация, че прокураурата е решила да не образува дело за разлепените некролози около ВСС с неговия лик. Мотивът е, че това било политически протести срещу члена на съдебния съвет, а не хулиганско действие. "На такава глупост да се смееш ли, да плачеш ли. Не съм получил отговор официално. Ако е в този смисъл, ще го обжалвам", каза Ситнилски.

Той съобщи, че е получил и отговор от Държавната комисия по сигурността на информацията, с което му обясняват, че няма да предприемат действия за четенето на СРС-тата от членове на ВСС по неговия случай. Подслушаните разговори бяха четени от Галя Георгиева, която предложи неговото отстраняване от съвета, и от Ясен Тодоров, който е председател на етичната комисия във ВСС. Според Ситнилски двамата са нарушили закона.

В понеделник той за пореден път отказа да коментира предприетите действия на колегите му от ВСС срещу него.

"Аз съм все още член на ВСС и съм възпитан да уважавам институциите. Не мога да взема преждевременно отношение, защото по този начин бих могъл да засегна институцията, а и не желая да правя това. Смятам, че ВСС би трябвало да продължи да работи, а ако има някакви грешки, да бъдат отстранени", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България