След поредния побой над спешен екип

Лекари започват символичен протест, колегите им заплашват да спрат работа

След дълго неглижиране защитата на медиците пак е партиен приоритет

Лекари започват символичен протест, колегите им заплашват да спрат работа

Работещите в системата на Спешна помощ започват от понеделник символичен протест с лентички на реверите си "Ние протестираме, Не на насилието". Реакцията им е провокирана от последния случай на побой над лекари от почивните дни, когато пияна компания нападна и преби трима души от спешния екип, отзовал се на сигнал за момиче с алкохолно отравяне.

Медиците от спешната помощ предприемат символичен протест, тъй като законът не им позволява ефективни стачни действия, защото спешната помощ трябва да бъде гарантирана непрекъснато.

От Българския лекарски съюз обаче заплашиха, че ако до 15 юни Народното събрание не гласува промени в Наказателния кодекс, които да осигуряват защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения, ще бъде организиран национален протест със спиране на работа във всички нива на медицинската дейност. “Ще бъде осигурена само най-неотложната спешна помощ и всички медици ще бъдат призовани да се включат с масови действия в защита на своите права за спокойно упражняване на професията“, предупредиха от съсловната организация. От съюза изразиха възмущението си от това, че депутатите в предишното Народно събрание са неглижирали проблема и не са го решили.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева заяви, че започналият символичен протест е “в подкрепа на всички наши бити и поругани колеги“. “Обидени сме и сме наранени, но продължаваме да работим в името на хората, които разчитат на нас и вярват в нашите знания и умения. В спешна помощ може да се работи само, когато имаме пълното доверие на пациентите си и винаги, когато вярват и разчитат на нас и уважават труда ни, ние даваме всичко от себе си”, заяви Кателиева. Тя каза още, че спешните медици често са посрещани с агресия и недоверие, което пречи на работата на екипите.

Кателиева съобщи, че много нейни колеги са напуснали системата на спешната помощ заради ниското заплащане и лошите условия на работа. През януари във Варна са напуснали шестима души наведнъж, след като техен колега е бил заплашен с пистолет по време на дежурство.

"Като лекар смятам, че не всичките пациенти са недоволни от нас, болшинството разчитат на нас и вярват на способностите и уменията ни", допълни Кателиева.

Работещите в Бърза помощ ще внесат в понеделник в парламента и в Министерството на здравеопазването искане за незабавно инкриминиране на посегателствата спрямо медици и инсталиране на паник бутони във всички линейки и във всички спешни кабинети в 187-те филиала в страната.

Още преди да бъде внесено това искане обаче партиите започнаха да се надпреварват кой по-напред ще внесе предложение за инкриминиране на посегателствата над медици при изпълнение на професионалните им задължения. Промени в Наказателния кодекс обещаха бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова и депутатът от БСП Таня Андреева, чието име се спряга и за евентуален здравен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

В предишния парламент обаче мнозинството на ГЕРБ изобщо не бързаше да приеме подобни промени, които един път не събраха нужната подкрепа, а втори път бяха протакани с месеци.

Последните промени, предложени от депутати от Синята коалиция бяха приети на първо четене в парламента през ноември миналата година, но до второ четене така и не стигнаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?