Левицата твърди за тайни преговори по АЕЦ "Белене", премиерът отрича

Левицата твърди за тайни преговори по АЕЦ "Белене", премиерът отрича

Кабинетът продължавал преговорите в американския частен инвеститор за АЕЦ "Белене", но това ставало при изключителна секретност в последните три дни и дори негови представители са били на разговори в кабинета на премиера Бойко Борисов. Това съобщи във вторник на пресконференция на БСП депутатът от ""Коалиция за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

 

Това обаче бе отречено от Борисов, който не пропусна да обясни, че единственият виновник да не се строи новата ядрена централа е лидерът на социалистите и бивш министър-председател Сергей Станишев. Депутатът от ГЕРБ Диян Червенкондев заяви, че до референдума за или против АЕЦ "Белене", насрочен за 27 януари, няма да има преговори с когото и да било по проекта.

 

Интригата тръгна от изявление на Станишев, че БСП има информация, че преговорите с частни инвеститори за проекта "Белене" са продължили и може би дори вече са финализирани. Червеният лидер попита през медиите постигната ли договореност с частни инвеститори за изграждането на АЕЦ "Белене" като частен проект и дали тригодишното протакане на проекта е целяло това, за да може някой от управляващите да може да вземе много големи пари. Тогава каква е ползата от проекта за държавата и за българските граждани, попита още Станишев..

 

Според него, ако информацията за тайните преговори е вярна, това означава, че правителството нарушава собственото си и това на парламента решения за спиране на ядрения проект. Също така обаче сочи, че проектът е конкурентоспособен, тъй като има интерес от частен инвеститор.

 

Овчаров пък посочи, че опцията частен проект за АЕЦ "Белене" е коренно различна от държавен проект или проект с държавно участие. Ако сега АЕЦ "Белене" работеше, цената на електроенергията трябваше да бъде между 13 и 20 евроцента, т.е. сравнима с цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", заяви депутатът.

 

В отговор Бойко Борисов напомни още веднъж, че "единственият виновник, за това да не строи АЕЦ „Белене” в момента, е Сергей Станишев, който като премиер през периода 2005 – 2009 г. е имал великолепната възможност да подпише договора за строителството на централата и да започне нейното изграждане”.

 

"Не съм се срещал с никакви потенциални чужди инвеститори и никой не е проявявал интерес да строи АЕЦ „Белене”. Решението на българския парламент и на политическа партия ГЕРБ е, че централата няма да се строи с държавни пари. Ние ще изчакаме провеждането на референдума за развитието на българската ядрена енергетика, а в конкретния случай мога да кажа само, че продължаваме политиката на правителството на Сергей Станишев да не строим Белене. Очевидно е че, Станишев търси начин да се хареса на най-твърдата част от своя електорат”, заяви премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

 

До минаване на референдума няма да има и няма никакви каквито и да било преговори, с когото и да било по проекта АЕЦ „Белене”, заяви пред журналисти и депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев . Той определи твърденията за срещи по АЕЦ "Белене" като "пълни глупости от страна на тези, които търсят интрига, изместване на фокуса на работата на комисията".

 

"Пак се прави някакъв сценарий, теория на конспирацията. Ние сме в условия на референдум”, коментира Червенкондев. "Ако има частни инвеститори, добре видяхте какво се случи с предните инвеститори, видяха се в парламента, имаше среща с правителството. Ако има нещо ново, бихте видели. В момента ние сме в условия на референдум и ако суверенът каже „не”, ние приключваме с тази тема. Не може да имаме преговори. Всички, които сънуват конспирации, явно така са закърмени”, каза още депутатът.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес