"Локхийд Мартин" предложи на България изтребители F-16V

Локхийд Мартин

Oчаквано "Локхийд Мартин" обявиха, че ще предложат на България да закупи последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V).

На презентация във вторник директорът за развитие на програмите на F-16 и F-22 в компанията Ранди Хауърд каза, цитиран от dnevnik.bg, че "дискусията за парите ще е между правителствата” и не отговори на конкретен въпрос дали офертата ще влезе в заложения от кабинета бюджет.

Българското правителство търси да закупи най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС.

Наскоро Словакия закупи 14 машини F-16V, заедно с логистика, обучение, въоръжение и техническа поддръжка за две години за 1.589 млрд. евро.

Джеймс Робинс, старши мениджър в "Локхийд Мартин", обясни, че от компанията ще предложат всички необходими системи, симулатори и обслужване на самолетите до края на жизнения им цикъл. Той каза, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване в F-22 и F-35.

Сред тях са подобрен радар и система за информация, която стига до пилота в реално време; система, предпазваща от сблъсък със земята, която спасява пилота, ако евентуално загуби съзнание; по-голям обсег на действие и прицел с точност на снайпер.

Според Робинс F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа, което е повече от всичко предлагано. САЩ планират да оперират с F-16V заедно с F-22 и F-35, съобщи dnevnik.bg

МО поиска оферти от САЩ, Португалия, Израел, Германия, Франция, Италия и Швеция.

Искането до САЩ е за оферти за напълно нови F-16 блок 60 (или 70) или F/A–18E/F Super Hornet на компанията "Боинг", а за употребявани бойни самолети интересът е към F-16, модернизирани до варианта OFP М6 (или такъв с еквивалентни способности), или F/A–18E/F Super Hornet или F/A–18C/D Hornet, модернизиран до вариант със способности, еквивалентни на тези на Super Hornet.

Оферта за чисто нови самолети ще се иска и от Франция за "Рафал" (Dassault Rafale), какъвто президентът Румен Радев пилотира по време на посещението си във Франция и препоръча на кабинета да обмисли възможността за такава доставка.

От шведската "Сааб" се чака предложение както за нови Gripen C/D, така и за употребявани Gripen C/D, модернизирани до текущата конфигурация в страните-членки на НАТО (Унгария и Чехия).
Предложение за нови "Юрофайтър" (Eurofighter Tranche 3) ще се търси от Германия.

От Португалия се очакват оферти с логистичен пакет и въоръжение от САЩ за втора ръка F-16 MLU OFP М6 (Third Party Transfer).

Запитването до Израел е за употребявани F-16 C/D (Third Party Transfer), модернизирани до варианта OFP М6 (или такъв с еквивалентни способности). Включването на Израел като доставчик бе предложено от военния министър Красимир Каракачанов и се смята за фаворит.

Също използвани "Юрофайтър" (Eurofighter Tranche 1) се търсят от Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?