"Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветанов"

Любимата обвинителка на вътрешния министър става зам.-главен прокурор

Освен Ася Петрова, Цацаров е поканил в екипа си Борислав Сарафов, Галина Тонева и Пенка Богданова

Ася Петрова често е в компанията на министър Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Снимка: БГНЕС

Най-уважаваният от вътрешния министър Цветан Цветанов прокурор в страната – окръжната обвинителка на Шумен Ася Петрова, ще бъде предложена за един от заместниците на новия главен прокурор Сотир Цацаров, който в четвъртък тържествено встъпи в длъжност.

Това обяви самият той, добавяйки, че останалите колеги, които е поканил в управленския си екип, са конкурентите му в надпреварата за високия пост Галина Тонева и Борислав Сарафов, както и сравнително неизвестната на този фон редова обвинителка от Пловдив Пенка Богданова.

"Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов", разясни Цацаров в отговор на въпрос дали предложението му за рязкото кариерно израстване на шуменската обвинителка е било съгласувано с министъра.

Високото назначение на Петрова не е изненада, тъй като тя отдавна се радва на особено благоразположение от страна на МВР шефа Цветанов, който пък заедно с премиера Бойко Борисов е отявлен поддръжник на Цацаров още преди той да бъде номиниран за кандидат-ръководител на държавното обвинение.

Окръжната прокурорка на Шумен доби национална известност покрай факта, че наблюдаваше приоритетното за управлението на ГЕРБ дело срещу бандата за поръчкови убийства, кръстена "Килърите", определяно многократно от вътрешния министър като разкриващо за пръв път в историята на България "срастването на политическата класа и организираната престъпност".

Петрова е единственият магистрат, придружавал Цветанов в САЩ

Благодарение на всеотдайната си работа по този процес и безпрекословния успех на първа инстанция (три доживотни присъди без право на замяна и още няколко тежки наказания – бел. ред.) Ася Петрова дори получи ексклузивната привилегия да придружава Цветанов по време на близо 3-седмичното му посещение в САЩ в края на м.г. Участието ѝ в правителствена делегация на толкова високо ниво така и не бе изяснено, като министърът и до момента отказва да назове причината. Вместо това той не пести суперлативи за професионализма на Петрова, определяйки я като прокурор за пример.

"Казвам го това за Ася Петрова, защото знам на какво беше подложена Ася Петрова през всичките тези години. И трябва да ви кажа, че подкрепата, която е получавала, както от мен като министър на вътрешните работи, така също и от служителите, които оперативно трябваше да обезпечават и да работят в това разследване. Мога да кажа, че това е един прокурор, дай Боже да са повече такива прокурори в България и мога да ѝ благодаря сърдечно от това, което направи в този мегапроцес", коментира Цветанов пред БНТ на 21 декември м.г. ден след прочитането на осъдителните присъди по делото "Килърите".

По време на въпросното му интервю самата Петрова бе включена в ефир чрез жива връзка от Шумен, за да може от своя страна да изрази благодарността си към "министър Цветанов за подкрепата му и личната му ангажираност по това дело и на полицейските служители, които наравно с нас прокурорите работиха по този казус, и на г-н Валентин Цоновски (зам.-шеф на ГДБОП – бел.ред.), който бих искала да кажа, че две години от живота си посвети на това дело".

Името на прокурорката попадна в публичното пространство и през октомври 2010 г. покрай смъртта на шофьора ѝ Недко Тодоров. Тогава МВР шефът в типичния си стил побърза да оповести, че основната версия в разследването на случая е самоубийство, въпреки че мъжът бе открит с прерязано гърло в парка Шуменското плато.

Въпреки всички тези обстоятелства, онагледяващи близостта между Петрова и Цветанов, Сотир Цацаров категорично отрече тя да е била причина, за да се спре на шуменската прокурорка. Уточни лаконично и че не я познавал покрай делото "Килъри", а още отпреди това.

Според Цацаров и Тонева, и Сарафов са достойни за неговия пост

 

По отношение на двама от другите си бъдещи заместници – Галина Тонева и Борислав Сарафов, новият главен прокурор прояви вежливост, заявявайки, че и двамата били достойни да заемат поста му. Освен това концепциите им взаимно се допълвали и точно по тези причини решил да ги покани в екипа си.

"Вечерта след протичане на избора (на 20 декември м. г. - бел. ред.) Галина Тонева потвърди, че при негативен резултат, тя ще подаде оставката си като зам.-главен прокурор и го направи. Въпреки тази оставка, разговарях с нея и я поканих да преразгледа това решение, за да работим в екип", добави Цацаров.

За Сарафов той посочи, че опитът му като досегашен ръководител на Апелативната спецпрокуратура би могъл да бъде от голяма полза за бъдещите реформи в държавното обвинение. Като шеф на спецструктурата Сарафов също има доста близки отношения с министър Цветанов, с когото не веднъж е участвал в пресконференции по повод разбити групи за контрабанда, ДДС измами и други.

Кандидатурата му за главен прокурор пък бе издигната от петима членове на Висшия съдебен съвет, сред които бяха известните с близостта си до ГЕРБ председател на Върховния административен съд Георги Колев и Юлиана Колева, бивш депутат от управляващата партия.

Редови обвинител е единственият представител на пловдивската магистратура

 

Единствено Пенка Богданова от Пловдивската апелативна прокуратура е сравнително неизвестният бъдещ зам.-главен прокурор. Тя бе представена накратко от Цацаров като добър професионалист с над 18-годишен опит в системата. Заедно с него тя бе част от т.нар. Магистратски съвет към кабинета на бившия правосъден министър и сега вицепрезидент Маргарита Попова.

 

Според публикации в пловдивски медии Богданова е известна в града с работата си по повечето банкови дела още от времето на "Агробизнесбанк". Член е на специализирания екип за разследване на финансови престъпления към местната прокуратура.

 

Работила е също по делото срещу бащата на местния рапър Ванко 1, по което бе конфискуван хотелът на фамилията заради недоказан произход на средствата, с които е закупен. Богданова е наблюдавала и процеса за трагичната катастрофа в Симеоновград, при която навръх Великден преди няколко години загинаха петима тийнейджъри.

Останалите двама членове на екипа на Цацаров са досегашният шеф на международния отдел във Върховната касационна прокуратура Камен Михов, който ще оглави Върховната административна прокуратура и преизбраният наскоро като шеф на следствието Бойко Найденов, който по закон е единственият зам.-главен прокурор с 5-годишен мандат.

Засега новият ръководител на държавното обвинение отказа да уточни какви ресори ще бъдат определени на четиримата му заместници, като помоли за малко време, за да може да навлезе в новото си амплоа.

Споделяне

Още по темата

Още от България