Москва за шпионската афера: София да прекрати шоуто и "лова на вещици"

Руската посланичка чула за пръв път името на "резидента" от медиите

Мария Захарова

"Призоваваме София да прекрати участието си в "лова на вещици“, нанасяйки вреда на националните интереси на самата България. Крайно време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във вторник.

Тя за пореден път каза, че Русия си запазва правото на реципрочни мерки в отговор на изгонването на двама руски дипломати от България. По думите ѝ българските власти предприемат такъв демарш за пети път през последната година и половина и отново без да предоставят никакви доказателства.


"Тези действия са били предшествани от шумна кампания на прокуратурата в България по разобличаването в държавните силови структури на група лица, които уж работели за Русия. Така, в съответствие с добре известния сценарий, е била подготвена почвата за изгонването на нашите дипломати", добави тя.

Захарова коментира, че поредната ескалация на антируската "шпиономания“ в България рецидивира в навечерието на парламентарните избори на 4 април и на фона на изблика на русофобия на Запад, преди всичко в Съединените щати.

На този фон премиерът Бойко Борисов се срещна с руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата ѝ в София.

България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети, заявил Борисов.

Двамата са обсъдили "двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност", съобщиха от правителствената пресслужба.

От разпространената информация не става ясно дали двамата са засегнали шпионската афера, която доведе до отзоваването на двама руски дипломати преди ден.

Руската посланичка: Спрете с шоуто!

Руската посланичка каза от своя страна в интервю за вестник "24 часа", че Русия не води незаконна дейност срещу България.

"По повод сюжета от миналия петък и свързаните с него спекулации бих искала еднозначно и категорично да заявя, че Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема", каза Елеонора Митрофанова.

"Със съжаление съм принудена да констатирам, че антируската риторика в България стремително набира обороти вече повече от година. От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца, българските власти неоснователно "с помпозност" експулсират руски дипломати под измислени предлози", коментира Митрофанова. 

"Напомням, че тези "тъмни петна" върху летописа на руско-българските отношения бяха предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г. Като съпоставим фактите, се налага изводът, че постъпателното развитие на нашето сътрудничество на някого е заседнало като кост в гърлото. Тук е необходимо да подчертая, че Русия винаги е уважавала цивилизационния избор на тази или онази държава. В частност никога не сме подлагали на съмнение евро-атлантическия вектор на България, като се стремим към изграждането на трайни връзки в тези сфери, където имаме общ интерес", добави тя.  

Посланичката не била чувала името на "резидента"

Във връзка с твърдението на прокуратурата и разпространените записи, на които се вижда, че съпругата на посочения от държавното обвинение за ръководител на шпионската мрежа – т.нар. "резидента" Иван Илиев, да влиза в руското посолство, посланичка каза, че въпросната жена  "влиза именно в консулския отдел, а не в посолството, както беше съобщено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение". 

"Както знаете, вратите на Консулския отдел на Посолството през делничните дни и в установеното време са отворени за редовен прием както на гражданите на Русия, така и на чужденците. Тук няма нито някаква тайнственост, нито криминален момент. По такъв начин работят всички, в това число и българската дипломатическа мисия в Москва", посочи тя. 

Тя каза, че никакви молби за предоставяне на убежище в посолството не са постъпвали.

По думите ѝ тя е чула за пръв път името на Иван Илиев от медиите.

"Прокуратурата на България заяви за уж разкриването на шпионска мрежа, арест на заподозрени в предаването на класифицирана информация на руската страна. В потвърждение бяха демонстрирани видеозапис, на която една жена влиза в Консулския отдел на Посолството, а също така стенограмата от преговорите на неустановени лица. Опирайки се на представените видео- и аудиоматериали, невъзможно е да се установи директна и логическа връзка на въпросните лица с работата на посолството на Русия", каза тя.

"Не ми се иска да правя паралел, но световно прочутата пиар акция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН с епруветка с химическото оръжие, което така и не беше намерено след инвазията в Ирак, или фейк снимките на "Бели каски" в Сирия за уж използването от страна на Дамаск на химикали срещу мирните си граждани, или осъждащите Русия изявления на висши държавни служители на редица западни държави, базирани на доказателства в стил highly likely (в превод от английски "много вероятно" - б.р.), ни налагат да оценяваме критично подобни пърформанси. Между другото разследването на катастрофата на малайзийския самолет над територията на Украйна през 2014 година все още не е завършено", посочи тя.

"Ще се извини ли някой впоследствие за прибързаните остри думи срещу Русия –  уви, въпросът е реторичен", добави посланичката.

"В епохата на информационната война, която се води срещу държавата ми, обществото поради заетост и забързан ритъм на живот невинаги подлага на съмнение достоверността на фактите и обстоятелствата. Тъкмо по тази причина в позицията на посолството изхождаме от това, че преди да ни обвиняват във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака завършване на следствието и произнасяне на политически необвързано съдебно решение".

"България се тласка в авангарда на антируската истерия по света"

"Печално е, че на фона на засилването на антируската истерия по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна тенденция. За този кратък период, в който съм тук, се убедих, че в сърцата на българите Русия заема особено място. Смея да ви уверя, че същото топло отношение към вашата страна имат и моите съотечественици. Никакви опити да се разкъсат духовното братство и взаимната симпатия между нашите народи няма да постигнат успех. Едно напразно харчене на сили".

"Предизборните страсти отминават, политическата конюнктура се променя, трендове остаряват, на мястото им идват нови. Убедена съм, че натрупаният за векове позитивен заряд в отношенията между нашите страни ще преодолее и този труден период. Впрочем всичко това вече се е случвало в богатата ни съвместна история", каза посланичката в интервюто за в. "24 часа". 

Новата руска посланичка Митрофанова не е дипломат от кариерата, но от много години се занимава с международна дейност. Тя е първата жена, която Русия изпраща за посланик в София. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?