Девет месеца, след като го обяви за "разкрит"

МВР задържа основния заподозрян за убийството на Яна Кръстева

Експертиза в Австрия доказа, че космите по трупа са от Николай Русинов-Чеци, а не от първоначално обвинения Пламен Трифонов

Николай Русинов-Чеци

Девет месеца, след като вътрешният министър Цветан Цветанов убедено обяви, че шокиращото убийство на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина в София е разкрито и че има двама заподозрени, МВР най-накрая задържа като основен заподозрян Николай Русинов-Чеци, за когото дори съдът още миналата година прие, че има най-много доказателства за вина.

Той е задържан и обвинен в петък на базата на резултатите от назначената в Австрия експертиза на намерените косми по трупа на момичето, обяви шефът на столичната полиция Валери Йорданов, цитиран от "Фокус".

Разследващите месеци наред поддържаха версията, че по трупа са намерени косми, които имат морфологични сходства с косата на досега единствения обвиняем – Пламен Трифонов. Австрийските експерти обаче са установили, че на местопрестъплението не е открит нито един косъм от него, а всичките са от Русинов, обясни пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов.

"Резултатите, които се изчакаха толкова време, са от едни от водещите лаборатории в света – едната е в Австрия, другата е в Лондон. В случая австрийската лаборатория даде това заключение, което даде повод на градска прокуратура за повдигане на обвинение и задържане за 72 часа", уточни и Валери Йорданов.

През всичките девет месеца от арестите на Трифонов и Русинов, вторият бе на свобода, след като прокуратурата го освободи след само един разпит, тъй като обстоятелствата около престъплението потвърждавали неговата версия. Трифонов пък остана зад решетките чак до края на ноември м. г., когато Софийският апелативен съд го освободи срещу най-леката мярка "подписка" и записа в мотивите си, че подозрението за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Развоят на разследването се превърна в христоматиен пример за неспособността на органите от досъдебното производство да работят адекватно по разкриването на убийство от очевидно битов характер, което обаче шокира цялото общество с жестокостта си и с това, че бе извършено в разгара на лятото в един от най-оживените и неосветени райони на столицата.

Основна роля в първоначалното освобождаване на Чеци изигра и известният с близостта си до властта телевизионен водещ Мартин Карбовски, който бе първият човек открил Русинов, изчезнал безследно, след като името му бе свързано с убийството. В "импровизирано" скайп интервю пресният обвиняем за убийството на Яна "изповяда" версията си пред Карбовски, който пък се похвали, че му предложил гаранции лично от министър Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев. Гаранции за какво и срещу какво – не стана ясно.

Впоследствие се оказа, че държавното обвинение напълно е възприело обясненията на Русинов и не се съмнява в тяхната достоверност. Във фаталната за Яна нощ на 8 срещу 9 юли м. г. двамата се запознали в заведението, известно като "Маймунарника" в Борисовата градина, танцували, пили доста алкохол и накрая правили секс в храстите. Около 5.30 часа сутринта той се събудил до момичето, което още било живо, и си тръгнал.

Тук прави впечатление сериозното разминаване между прокуратурата и оповестените от СДВР данни, че Русинов и момичето се познавали отдавна, тъй като живеели в съседни блокове в кв. "Хаджи Димитър". Ако информацията на полицията е вярната, означава, че мъжът е излъгал прокурорите, което би трябвало да е знак да не се предоверяват на "изповедта" му, разгласена предварително в някои медии.

Всъщност, основният мотив на прокуратурата да освободи Чеци още в края на юли м. г. бе заключението на разследващите, че космите намерени в ръката на Яна, едва ли не много приличат на косата на Трифонов и щом са намерени в ръката ѝ, значи може би действително Русинов я е оставил жива на сутринта.

Австрийската експертиза обаче категорично установява обратното - космите са на Чеци. По тази причина делото срещу Трифонов е прекратено и той окончателно е освободен от наказателна отговорност по случая, уточни още Кокинов в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?