Съдът отказа да пусне от ареста обвинения в убийство Николай Русинов - Чеци

Николай Русинов - Чеци. Сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста Николай Русинов – Чеци, който е единственият обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина преди година и половина.

Чеци, който бе задържан в края на април и оттогава е в ареста, е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Той поиска преразглеждане на мярката и освобождаване от ареста.

Според съда обаче има опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако е с по-лека мярка. Магистратите посочиха, че към момента не може да се обсъжда наличие на обосновано предположение, тъй като делото е в съда и е насрочена дата, на която то да тръгне - за края на януари 2013 година. Магистратите посочиха, че преценка се прави само въз основа на обвинението, което е тежко и с висока степен на обществена опасност. Задържането му пък е в границите на разумния срок.

Чеци може да обжалва решението на СГС в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд (САС).

Прокуратурата вече внесе в съда обвинителния акт срещу Николай Русинов. Той е обвинен за това, че на девети юли миналата година в Борисова градина в София в съучастие като извършител с неустановени по делото лица, умишлено е умъртвил 29-годишната Яна Кръстева. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост.

Материалите от разследването за неустановените съучастници на Николай Русинов са отделени в друго дело. Издирването им продължава.

Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна. На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на СГС и остави Чеци в ареста. На 9 август 2012 г. САС също го остави в ареста. Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лева, която му беше наложил СГС. На практика Чеци изобщо не е напускал ареста след задържането си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?