Слагането на реактора от втората АЕЦ в първата би отнело 9 години

Неясно е дали Москва ще ни накаже за "Белене" със спънки за V и VI блок в "Козлодуй"

Петър Димитров: Сегашните ни отношения с Русия са като по време на турското робство

Александър Николов

Местенето на готовия реактор за АЕЦ "Белене" в АЕЦ "Козлодуй" би отнело 9 години, когато ще е изтекъл срокът на V и VI блок в първата атомна централа. Според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Русия не би създала проблеми за удължаване живота на двата реактора, но бившият енергиен министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров очаква такива спънки заради евентуалния отказ на България от АЕЦ "Белене".

За момента още няма решение на кабинета за удължаване на срока на V и VI блок, но трябва да започне през тази година извършването на такъв анализ от руско-френски консорциум.

Руската страна твърди, че реакторът за "Белене" е почти готов. Преди дни премиерът Бойко Борисов изненадващо заяви, че още миналия месец изпратил министрите на финансите и на икономиката в Москва, за да кажат, че София спира изграждането на "Белене" като българо-руски проект и иска готовият реактор да се инсталира в "Козлодуй".

Ако такова решение се вземе, първият произведен ток от бъдещия VII блок в АЕЦ "Козлодуй" ще е след девет години, заяви във вторник директорът на централата Александър Николов пред БНТ.

Още от преди десет години в АЕЦ "Козлодуй" има две подготвени площадки за нови реактори, правени са им сеизмични проучвания и на тях може да се монтира оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене", но това ще отнеме доста време, обясни Николов.

За да се пристъпи към монтирането на реактора от "Белене" на територията на работещата ядрена централа, първо трябва да се вземе съответното решение от Министерския съвет, да се направят нови сеизмични анализи и оценка за въздействието на околната среда, обясни шефът на АЕЦ "Козлодуй".

Всички тези процедури ще отнемат между 3 и 6 години, а първото електричество ще бъде произведено след минимум 9 години, смята Николов.

Той не очаква при отказ на България от проекта за строежа на АЕЦ "Белене" руската страна да създава проблеми с удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто експлоатационен ресурс изтича през 2017 и 2019 година.

"Няма как на един руски блок да му бъде удължен ресурсът и да не зависи от руските организации, тъй като те са и главният проектант, те са и главният конструктор, те са и научният ръководител на V и VІ блок", обясни Николов. Според него обаче няма практика руските компании да създават проблеми при подобни ситуации.

Николов обясни, че предстои подписване на договор с консорциум между руската "Россенергоатом" и френската "Електрисите дьо Франс" за извършване на анализ за остатъчния ресурс на двата реактора ВВЕР-1000. Тяхната работа ще продължи 18 месеца и след приключването ѝ консултантът трябва да даде предписание какво трябва да се направи, за да продължат да работят реакторите. След това пък Агенцията за ядрено регулиране трябва да одобри програмата за модернизация, да следи прилагането ѝ, за да може евентуално да издаде нови лицензи за експлоатация на блоковете.

Реакторът за "Белене" не е бидонче, което да продадеш на пазара

Според депутата от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров, обаче идеята за местене на реактора от "Белене" в "Козлодуй" няма да се случи. От думите му пред Дарик радио стана ясно, че Русия рекетира България с изграждането на АЕЦ "Белене", като отказва подкрепа за удължаването на живота на V и VI реактор в АЕЦ "Козлодуй".

"Последно чух от премиера, че няма да го бъде. Че с този реактор, който той нарече бидонче, отиваме на този вариант: ще вземем бидончето от Белене и ще го пренесем в Козлодуй", каза Димитров.

Той смята, че осъществяването на идеята вероятно би отнело 13-14 години и "очевидно няма да се случи".

На въпрос дали държавата не закъснява с действията си за удължаване живота на двата блока в Козлодуй на фона на неясната съдба на АЕЦ "Белене", Петър Димитров каза, че не знае дали има смисъл да се бърза, тъй като там при всички случаи разрешението зависи от Русия.

"Сегашните ни отношения с Русия вероятно са били такива, каквито са били по времето на турското робство. Това са политически решения, които са наложени най-вероятно от външен натиск. Кажете го на Русия, не ги разигравайте. След като разиграваш Русия, да очакваш, че тя ще бъде добронамерена към теб, мисля, че няма никакво основание. Нито за предстоящото подписване на договорите за газа, нито за блоковете в Козлодуй", коментира Петър Димитров.

Според него е несериозно да се говори, че България може да продаде почти готовия реактор, направен за АЕЦ "Белене". Ако се откажем от реактора, ще си понесем финансовите и политически негативи, каза още той. Според него Русия най-вероятно ще търси нов купувач за реактора, ако ние се откажем.

"Атомстройекспорт" оставя петима работници на площадката на "Белене"

Междувременно руската агенция РИА Новости съобщи, че изпълнителят на строежа на АЕЦ "Белене" – "Атомстройекспорт" (АСЕ), намалява десет пъти своите специалисти, работещи на площадката на централата. АСЕ още в края на миналата седмица обяви, че изтегля свои експерти и на практика спира работата по ядрения проект докато България не вземе окончателно решение дари ще изгражда или не централата.

От 50 на петима-седмина ще бъдат намалени специалистите на АСЕ на терена край Белене, посочва руското издание. Причината била, че руската компания е принудена сама да плаща всички разходи за работата на площадката. От АСЕ обясниха, че независимо от намаляването на персонала си, ще продължат да изпълняват другите си ангажименти по производството на поръчаното оборудване с дълъг цикъл на производство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?