Почти всяка диагноза ще позволява незабавен прием в болница

Москов: Не делим пациентите според техните заболявания, а според състоянието им

Здравният министър Петър Москов с председателя на БЛС Венцислав Грозев, сн. БГНЕС

Основният и допълнителният пакет не делят пациентите според техните заболявания, а според това дали състоянието им е тежко или по-леко. Така пациенти с едни и същи диагнози според моментното им състояние могат да попаднат както в основния пакет, покриван от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), така и в допълнителния и да чакат ред за прием в болница или да си платят.

Това обяви здравният министър Петър Москов в понеделник при участието си във форум за здравните политики. Той съобщи, че пакетите са готови и в момента тече финално съгласуване с лекарското съсловие, но все още не са остойностени.

По думите на Москов обаче бюджетът на здравната каса ще може да финансира двата пакета, тъй като отлагането във времето на определени заболявания ще даде възможност за пълноценното финансиране на други болести, които изискват незабавно лечение. Той съобщи, че отлагането на лечението за болестите от допълнителния пакет няма да може да бъде неограничено във времето и ще бъде предвиден срок, до който пациентът ще трябва да бъде лекуван в болница.

“Нищо в разделянето на състоянията няма да ощети пациентите“, увери Москов.

Той за пореден път коментира, че досега хроничните заболявания са изпълнявали бизнес-плановете на отделни болници, докато занапред финансовият ресурс ще бъде насочен за решаването на истински значимите проблеми.

“Обръщам внимание, става въпрос не за фискални, а за здравни цели, които ще бъдат постигнати чрез приоритизиране на дейностите и по-рационално и смислено харчене на финансовия ресурс“, каза Москов.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев съобщи, че около 20 клинични пътеки и процедури ще бъдат извадени от болничната помощ и вече ще се лекуват в амбулаторни условия. Става въпрос за очни заболявания, гастроскопии, артроскопии, вливания на цитостатици и др. Според Лекарския съюз обаче част от поликлиниките може да се окажат неподготвени да извършват тази дейност.

По предварителна информация под десет пътеки, които сега се финансират от здравната каса, ще останат изцяло в допълнителния пакет и хората ще трябва да чакат или да си платят. Става въпрос за някои козметични интервенции като отстраняване на белези и кожни дефекти, роботизирана гинекологична хирургия и др.

Над двеста от общо над 300 пътеки остават изцяло в основния пакет, където попадат диагнози от кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, неврологията, неврохирургията.

Над 60 пътеки пък могат да попаднат в основния или допълнителния пакет според това колко тежко е състоянието на пациента като в това число попадат диагнози от гинекология, уши, нос и гърло, гастроентерология и др.

Грозев съобщи, че предстоят разговори за това, където има свободни болнични легла, пациентите да бъдат приемани дори и ако лечението им би могло да се отложи.

Освен това от БЛС настояват, след като в основния пакет са включени социално-значими заболявания и пациентите няма да чакат, да не се налагат финансови лимити на болниците за тях. “Няма никаква логика нещо, което е гарантирано от държавата, да бъде лимитирано“, заяви Грозев.

Москов съобщи, че предстоят разговори със застрахователните дружества за поемането на състоянията от допълнителния пакет.

Споделяне

Още по темата

Още от България