САЩ са притеснени от АЕЦ "Белене" и "Турски поток"

Увеличава се уязвимостта на България от Русия и проектите крият политически интереси, смятат в Бюрото за енергийни ресурси

Кент Логсдън, сн. Mediapool

САЩ са сериозно притеснени от реализацията на проектите за строежа на АЕЦ "Белене" и на втората тръба на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия и Западна Европа. Причината е, че с тях се увеличава зависимостта на страната от един енергиен източник, става по-уязвима и зад двата проекта се крият политически интереси. Това коментира Кент Логсдън, първи заместник-помощник секретар на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ, в отговор на въпроси на Mediapool по време на среща с чуждестранни журналисти, посветена на разнообразяването на източниците на енергийни доставки.

Той коментира още, че американското правителство насърчава износа на втечнен газ от САЩ чрез регулациите за изграждане на  такива терминали в Щатите и чрез представяне на местните компании, които се занимават с този бизнес, на своите чуждестранни партньори, но не и със субсидиране на цените им за външните пазари. В края на април след среща с председателя на Института за енергийни изследвания на САЩ Том Пайл българският премиер Бойко Борисов каза, че е разговарял с него САЩ да дотират по линия на военното си сътрудничество с България вноса на американски втечнен газ у нас, за да е цената му по-конкурента от тази на руската суровина. 

"Оказваме помощ за промотирането на американските компании при износа на втечнен газ, при изграждането на инфраструктрурата на терминалите за втечняване на природния газ, както и при решаването на проблеми от регулаторно естество", заяви Логсдън. "Помагаме им да навлизат на пазарите на Източна Европа, не и чрез директни субсидии. Разчита се изцяло на търговската инициатива", отбеляза той. По думите му американското правителство не може по никакъв начин да влияе върху цените и те изцяло зависят от пазарите, а бумът на американския втечнен газ в света се дължи на това, че доставчиците му са надеждни и гъвкави. Това позволява засега да се бележи спад на цените на този вид суровина спрямо дългосрочните договори за тръбния газ. "Всяка страна обаче трябва да реши сама за себе си дали и как ще промени доставките на енергийните си ресурси", допълни представителят на Бюрото за енергийни ресурси, което е към Държавния департамент на САЩ и е негов съветник по политиката, сигурността и дипломацията в областта на енергетиката.

Логсдън коментира още, че САЩ са загрижени от реализацията на "Турски поток" през България, заради нарастващата концентрация на руски газ не само в страната, но и в региона. Той отбеляза, че "изграждането на интерконектори на страната е от изключителна важност за свързаността на страната с региона, но те не трябва да водят до увеличаване на зависимостта от един енергиен източник".

Правителственият представител на САЩ обаче изрази подобни притеснения и относно реализацията на руския газопровод "Северен поток 2" – разширение на сегашната преносна система по дъното на Балтийско море от руското за германското крайбрежие. Той припомни, че САЩ продължават да следят ситуацията с реализацията на проекта и остава "потенциалната опасност от налагане на санкции от страна на САЩ за компаниите, замесени в проекта". Засега такива не са гласувани, но проектът се следи отблизо, посочи Логсдън.

Според него основният аргумент срещу проектите "Турски поток" и АЕЦ "Белене" е, "че не може една държава да е напълно зависима от един енергиен източник". "Притеснени сме от уязвимостта и свързаността с политически интереси", каза Логсдън. "Искаме да сме сигурни, че всички проекти, които се случват навсякъде по света, не зависят от един източник на гориво и от един тип гориво. Нашите притеснения, особено в Източна Европа, са свързани с възможността нашите и други международни компании да могат да се конкурират на пазара" посочи висшият представител на Бюрото за енергийни ресурси.

Той допълни още, че САЩ приветстват всички опити на правителството на България да осигурява възможности за доставка на природен газ от различни източници по различни маршрути и междусистемни връзки на страната ни. Изрази и надежда, че Русия и Украйна ще успеят при предстоящите в средата на септември разговори с участието и на Европейската комисия да удължат договора да транзит на руски газ през Украйна за страните от Европа. Той изтича в края на 2019 г. и Москва заплашва да затвори този маршрут и Трансбалканския газопровод, а двете страни не успяват да се разберат за параметрите на новия договор.

Логсдън допълни, че ядрената енергетика е важна част от енергийната диверсификация и намаляването на въглеродните емисии в света, но трябва много внимателен подход по темата в Източна Европа отново заради зависимостта от руските технологии в тази сфера и доставките на свежо ядрено гориво. 

"Компаниите си вземат своите решения", коментира той по повод участието на американската "Дженерал Електрик" в процедурата за търсене на стратегически инвеститор за довършването на АЕЦ "Белене". "Дженерал Електрик" иска да е проектант и да доставя оборудване за турбинната зала на бъдещата ядрена централа. Тя се ангажира да осигури финансиране за своя дял от проекта, а след това инвестицията да ѝ бъде върната при въвеждане в експлоатация на мощността. 

Логсдън коментира още, че изготвянето на енергийните стратегии винаги е измамна работа и най-добрата стратегия е работата по разнообразяването на енергийните източници, но изцяло на търговска основа, а държавата трябва да е отговорна само за регулациите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес