Симеонов: "Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост"

Кабинетът щял да обжалва решението на съда за плана на парк "Пирин"

Сн. БГНЕС

Министерският съвет е подготвил всички документи за обжалване на решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), с което беше отменена промяната на плана на управление на национален парк "Пирин", позволяваща строежи. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред в. "Сега" в четвъртък.

Правителството направи изменение в плана в края на миналата година и така разреши изграждането на нови ски писти и съоръжения в парка. Решението на кабинета обаче беше обжалвано и на първа инстанция беше отменено. Срокът за обжалване на съдебното решение изтича утре.

Миналата седмица Симеонов заяви, че ако кабинетът загуби окончателно делото "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". В четвъртък обаче Симеонов обясни пред в. "Сега", че осъществяването на този сценарий ще е по-скоро малшанс.

"Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост", заяви вицепремиерът.

Симеонов е основен защитник на либерализирането на забранителните режими в националния парк "Пирин". Те засягат най-вече концесионера на ски зоната над Банско - фирмата "Юлен", която по думите на премиера Бойко Борисов е собственост на съакционера в Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски Цеко Минев.

В същото време Симеонов "разобличава" облагодетелстването на други едри бизнесмени в страната като Кирил Домусчиев. Вицепремиерът се обяви срещу промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които щяха да спестят 58 млн. лева на едно от неговите дружества. Тогава Симеонов заяви, че измененията приличали на "спасяването на редник Киро" (по заглавието на филма "Спасяването на редник Райън").

Приватизационните поправки бяха повод за конфликт между Симеонов и коалиционният му партньор - лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той обвини вицперемиера в лобизъм в полза на концесионера на ски зоната над Банско. "Бяхме обвинени, че сме някаква комбина за спасяване на "редник Киро". Но много добре си спомням операцията по спасяването на "редник Цеко", когато в навечерието на Нова година Симеонов изнуди правителството - или пада правителството, или се приема концесията за Банско. В резултат правителството я прие", каза тогава Сидеров. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?