Страните от Персийски залив без Саудитска Арабия приветстваха сделката с Иран

Катар и Бахрейн приветстваха сключването на споразумение за ядрената програма на Иран, предаде Франс прес. Двете страни членуват в Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) и последваха инициативата на друга страна от Съвета - Обединените арабски емирства, които още в неделя изразиха задоволство от сключеното в Женева споразумение между Техеран и великите сили (петте постоянни държави членки на Съвета за сигурност на ООН САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай плюс Германия).

Говорител на катарското външно министерство посочи, че договорката "отбелязва важен етап по пътя на мира и стабилността в региона". Правителството на Бахрейн посочи в специално изявление, че "дипломатическите решения са най-доброто средство за гарантиране на стабилността и превръщане на региона на Близкия изток в зона, свободна от ядрени оръжия". Външният министър шейх Халед бен Ахмед ал Халифа допълни на пресконференция, че Бахрейн иска "добри отношения" с Иран, "основани на добросъседството и уважението към държавния суверенитет".

Саудитска Арабия, която е ротационен председател на ССПЗ и която неведнъж е изразявала опасения, че съседен Иран разработва ядрено оръжие, все още не се е произнесла за споразумението.

До момента липсва реакция и от Оман, където се проведоха част от тайните преговори, довели до сключването на договорката в Женева. Оманският всекидневник "Ал уатан" посочва в днешна публикация, че споразумението "свидетелства за политическа зрялост" в Иран и че приемайки го, Техеран е успял да "разчупи изолацията, която противниците му искаха да наложат".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?