В НС влизат и преференциални депутати, някои предпочетени погрешка

Рекорден брой недействителни бюлетини, много от тях заради неотбелязано квадратче за сметка на кръгче

В НС влизат и преференциални депутати, някои предпочетени погрешка

Около една трета от избирателите, или 1 120 868 души, са се възползвали от въведената за пръв път възможност да гласуват преференциално на парламентарни избори. В новото Народно събрание ще има депутати, избрани с преференция, като те са са водили целенасочена мажоритарна кампания и зачеркването на номерата им в кръгчето (начинът за отбелязване на преферециален вот) не е станало погрешка като дублиране на номера за партията.

 

Рекорден брой от над 188 хиляди недействителни бюлетини са пуснати в урните в неделя на фона и на рекордно ниска избирателна активност, сочи справка на БГНЕС от сканираните протоколи от гласуването, публикувани в ЦИК.

Най-много са невалидните бюлетини във Варненска област, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, както и в софийските избирателни райони.

Предстои да се разбере какъв процент от недействителните бюлетини на отминалите избори се дължат на неинформираност и объркване сред гласоподавателите, които неправилно са отбелязвали номера на партията в кръгчето, предвидено за преференция, но така и не са задраскали номера на партията в квадратчето. По предварителна информация ГЕРБ губи от много недействителни бюлетини, в които е отбелязан номер 9 само в кръгчето. При БСП броят на недействителните бюлетини, получени по същата причина, е 8000, научи Mediapool от свои източници в партията.

 

Фактът, че 40% повече избиратели в сравнение с евроизборите са гласували преференциално, обаче не доведе до изместване на партийните водачи в листите от първите им места. Това бе очаквано, тъй като Изборният кодекс предвижда, че ако няма отбелязан номер в кръгчето, гласът се признава в полза на водача.

Предварителните данни показват, че на предсрочните парламентарни избори се повтаря феноменът от евроизборите да се дублира номера на предпочетената партия с преференциално избрания кандидат-депутат. Поради и причина на вота през май лидерът на БСП Сергей Станишев бе изместен от първото място в листата за Европейския парламент и вместо него там се озова сложеният под №15 неизвестен партиец Момчил Неков, който сега е евродепутат.

"Прави ми впечатление, че и на сегашния вот тази тенденция се забелязва, като, разбира се, не можем да направим абсолютно сравнение с предходните избори, защото тогава имахме една национална листа, докато сега имаме различни в различните райони", коментира в понеделник говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

На сегашните избори потърпевши от феномена 15/15 са две от партиите с най-дисциплинирани избиратели - ДПС и ГЕРБ.

"Черната овца" в БСП Георги Кадиев, поставен на неизбираемото 9-то място в 23-ти софийски район, успя да се изкачи да печелившото 2-ро място благодарение на преференциалната кампания.

Новината съобщи самият Кадиев в профила си във Facebook, като цитира неокончателни данни от РИК. От тях става ясно още, че 5880 от общо 32 180 гласа за левицата в района са били с преференция за бившия депутат и общински съветник, известен с критичната си позиция спрямо официалните партийни решения и с това, че напусна предсрочно по свое желание предишното НС.

Другият "печеливш" е Красимир Янков, който успя да се изстреля от 4-то на 2-ро място в листата на БСП във Варна, което му дава и място в НС. Добрин Данев от листата в Русе, поставен пети, също успява да пробие до 2-ра позиция.

Особено впечатляващ е скокът на бившата председателка на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, която от последното 16-то място на листата във Велико Търново се озовава на второ със 17% преференциални гласове. Лечева обаче едва ли ще влезе в следващия парламент, тъй като се очертава БСП да има само един мандат там.

В избирателния район Пловдив-област осмият в листата на БСП - бившият управител на ВиК Манол Генов, измества втория в списъка - 27-годишния Галин Дурев, докторант по "Политически науки”.

Макар че преференциалната кампания бе най-застъпена в Реформаторския блок, там най-вероятно преференциално избраният депутат ще е само един – бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който с над 8% преференции успя да прескочи от трета на втора позиция и да измести втория в листата Гроздан Караджов. Най-вероятно и двамата ще се озоват в парламента, тъй като РБ ще има три мандата в 24-ти софийски район.

Вторият в листата на РБ- кандидатът на ДБГ Йордан Йорданов в Добрич, получава 959 преференции, но те няма да са достатъчни да измести водача Билгин Якубов, основно защото в 2222 бюлетини няма посочена преференция и такава се отчита за първия в листата. Аналогично е положението и при "БСП лява България", където вторият Даниел Йорданов има 1831 преференции, а първият проф. Светла Бъчварова е с 487, но в над 8000 бюлетини няма посочена втора цифра.

Пренареждане ще има и при ГЕРБ, чийто местен лидер Здравко Димитров е заменен от деветата в листата в Пловдив-област д-р Катя Попова от Първомай. Депутатското място при нея вероятно се дължи на ефекта 9/9, коментират от РИК. Тя е събрала близо 17% от преференциите на гласоподавателите в областта.

Деветото място от Стилиян Митев в листата на ГЕРБ в Добрич очевидно е помогнало да получи 1791 преференции, което е почти 7.7% от гласувалите за партията на Борисов, която беше №9.

При очаквани два мандата за ГЕРБ в областта, бившия шеф на Областна дирекция "Земеделие" Митев влиза в НС заедно с водача на листата Румен Иванов и измества измества общинския председател на ГЕРБ за град Добрич Живко Мартинов.


В партията на Бойко Борисов кандидати на девето място в три района - Стара Загора, Сливен и Благоевград, събират над 7% подкрепа и се преместват на предни позиции.

В листата на ДПС във Варна 18-ият кандидат Алеко Атанасов, чийто номер съвпада с този на партията в бюлетината, е събрал 1454 преференциални гласа. Така той става втори и измества Ерджан Себайтин, но не е сигурно дали ще попадне в НС, тъй като ДПС най-вероятно ще има само един народен представител от Варна и това ще е водачът на листата.

Учителката по биология Ана Баракова пък измества втория в листата на Коалиция "България без цензура” в Пловдив благодарение на преференциалния вот. Баракова е на 13-то място в листата на ББЦ за Пловдив град, но е събрала достатъчно гласове, за да се нареди на второ място. Така, ако Николай Бареков предпочете да влезе в парламента от Варна, тя ще стане депутат.

Все още не е ясно точното разпределение на шестте депутатски места от областта между осемте политически сили, влизащи в Народното събрание, но на този етап може да се прогнозира, че други размествания в следствие на използването на преференции няма да настъпят.


От ЦИК съобщиха още, че в експерименталното машинно гласуване са участвали 41 317 избиратели.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014