За празното "столче" на журналистиката

За празното "столче" на журналистиката

В рамките само на един астрономически час двама представители на властта у нас – законодателната и изпълнителната, си позволиха безпрецедентно нагло и арогантно държание в ефир. И да – това са думите: нагло и арогантно.

Само за 60 минути, изнервени от журналистически въпроси (които бяха уместни, но в никакъв случай не могат да се тълкуват като връх на провокацията) депутатът Антон Тодоров (ГЕРБ) и вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") откровено заплашиха водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

Според Тодоров водещият употребявал "силни думи", които "ще му изядат хляба", както се е случило с колегата му Анна Цолова. "Тя и тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ", каза Тодоров.

Минути по-късно вицепремиерът, отговарящ за тишината (очевидно не само по Черноморието) Валери Симеонов също се раздразни от въпроси свързани със скандала с роднинските назначения на ГЕРБ, станал известен като "Кумгейт". Симеонов призова журналиста да не клати държавата, след което заключи, че ако бил злонамерен, веднага можел да спретне "Викторгейт".

Поведението на двамата управленци, разбира се, повдига няколко въпроса от съществена важност.

Първият е – те още ли са във властта? И наистина ли на никого не му прави впечатление, че нито Тодоров, който трайно е възприел поведението на "кафява медия", но от парламентарната трибуна, нито Симеонов, са подали оставки?

Наистина ли депутат и вицепремиер могат да си позволят да "уволняват" в ефир журналисти, защото не им харесват техните въпроси? Впрочем, само преди дни заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), гостувайки отново в сутрешния блок на Нова, си беше завела свой собствен гост. Ей така – защото ѝ харесва и призоваваше Виктор Николаев да му задава въпроси, за да си заслужи заплатата.

Както върви градацията – другата седмица може управленци да уволняват и назначават журналисти директно в ефир, та "журналята" да си знаят мястото.

И като стана дума за мястото... Всъщност, поредица от въпроси няма. Въпросът е един. Вие знаете ли къде се намирате? Понеже отговорът е очевиден, нека е ясно: вие, уважаеми управляващи, служите на народа си, който сълзливо преди избори наричате суверен и се кълнете в него. И вие дължите отговори на този народ, защото получавате заплатите си от него. За жалост, все по-често тая работа със служенето се разбира по коренно различен начин. И все повече прилича на слугинска. А отговори именно по "слугинските въпроси" не давате. Защото всички знаем, че е леко неудобно.

Вие, госпожи и господа управляващи, нямате право не просто да изричате заплахи към журналисти, а дори да мислите в подобни категории. А който не разбира защо, напълно не схващащ смисъла на демокрацията, а и трябва незабавно да напусне публичните постове, които заема благодарение на нея.

В този смисъл позицията, с която ГЕРБ се разграничава от Антон Тодоров, е смехотворна. Защото авторът на "Шайка" не е кварталният бакалин, който псувайки клетия си живот, наругал и някой журналист. И не е поканен заради иначе добре позната си книга в телевизионен ефир. Той представлява ГЕРБ. Говори от името на ГЕРБ. И защитава позициите на ГЕРБ. И в една нормална държава същата тая партия трябва сама да се откаже от своя депутат. Не го ли стори, означава, че всички изписани думи по темата са про форма.

Не на последно място – медиите в България от години се унищожават систематично. И нека бъдем честни – за това не е виновен само Пеевски. Отговорността е на всички онези, които смятат, че в реда на нещата е журналистите да не питат или да внимават много какво питат. Те създадоха Пеевски, те направиха възможна медийната му империя, те се възползват от нея. А сега отново те опитват да наложат модела "Пеевски" и в медиите, които за зла участ на управляващите (без значение кои са точно управляващите) не принадлежат на Пеевски (все още).

И въпреки състоянието на полуразпад, в което се намира публичната ни среда, участията на Тодоров и Валери Симеонов от сутринта осветиха важен въпрос. Къде е Анна Цолова и ще прави ли ново предаване? От подхвърлените реплики и от двамата – защо тя липсва, стана ясно едно – Цолова не си тръгна от сутрешния блок, за да прави лайфстайл шоу. Тръгна си, защото "беше тръгнала в някаква посока" (по Тодоров). И защото лесно се спрята гейт – в случая "Аннагейт" (по Симеонов).

Вече няма дори смокинов лист пред срамотиите на властта. Двама нейни представители в яда си сами го махнаха.

И за да дефинираме посоката, в която бе тръгнала водещата, което ѝ е коствало "столчето", нека си припомним, че в последните си дни на екран Цолова правеше темите за "Емко" и "Дунарит" и попита икономическия министър Емил Караниколов интересите на Пеевски ли защитава.

Очевидно според представителите на кабинета на Бойко Борисов, и на неговите депутати, в тази посока не бива да се ходи. В посока "Кумгейт" също не е препоръчително, както се разбра в петък. А всъщност посоката е една и съща – на всепозволеността на властимащите. И пак темата за слугуването, но не на народа.

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари