Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Еврокомисарят Нели Крус приканва за "адекватни мерки" за медийната среда

17 коментара
Нели Крус. Сн. БГНЕС

Писмо, в което обръща сериозно внимание на проблемите в българската медийна среда, е изпратила европейският комисар по комуникациите Нели Крус до премиера Бойко Борисов, съобщи в сряда "Капитал".

Писмото до Борисов е от 12-ти октомври - непосредствено след посещението си в България - и в него комисар Крус отново казва, че е загрижена за свободата и независимостта на медиите в страната.

Нели Крус, която е и зам.-председател на Европейската комисия, беше в България  в края на септември и използва тази възможност да се срещне с представители на българските медии. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата - като притеснителна, а липсата на прозрачност в медийната собственост - като голям проблем.

"Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", обръща се към премиера Нели Крус.

В писмото тя казва още, че е ревностен привърженик на промените, които би предприела българската държава в областта на медиите. "Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги", пише Крус до Борисов.

Тя подчертава, че е силен привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече, когато основни ценности като свободата са в опасност.

"Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават".

Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на тв-канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила", заявява още Нели Крус. И допълва: "Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    А тя е страшна и в буквалния мсисъл на думата :) Но пък поне респектира

  2. Анонимен
    #16

    Страшна е, но е и умна

  3. Анонимен
    #15

    И най вече успя да запази самообладание

  4. Анонимен
    #14

    Хубава жена, умна и търпелива, то трудно се излиза на глава с тея диваци българските журналисти ...

  5. Анонимен
    #13

    Респект, но за съжаление - живеем в такава страна, в която хора като нея продължават да бъдат на върха на езика на всеки и то не с хубаво ....

  6. Анонимен
    #12

    Когато паднаха кулите-близнаци, някои американски журналисти пренебрегнаха неписаните правила на автоцензурата, затова бяха преквалифицирани да зареждат коли в бензиностанции

  7. Анонимен
    #11

    Готино е, че толкова хора сме коментирали и продължаваме да коментираме тази тема :) Това показва развитие и човешка позиция, което хич не е малко :)

  8. Анонимен
    #10

    Да, страшна е, браво за търпението и най-вече за куража ;)

  9. Анонимен
    #9

    Каква жена само ! При споменаването на името й нещо в мен се побърква изцяло., Тя е не само добър оратор, но и пример за всички жени по света. Аз се възхищавам на нея, действително е страшна...

  10. Анонимен
    #8

    Да, дано президентът се вслуша в думите й :) Тя направи наистина много за България с тази конференция, но малко го отчитат по достойнство :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.