"Артекс" пробва да предотврати спирането на "Златен век"

Фирмата отстранила всички отклонения по строежа, иска нова проверка от строителния контрол

Сн. БГНЕС, архив

Строителната компания "Артекс" е отстранила отклоненията от проекта за изграждане на сградата "Златен век", констатирани от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това твърди фирмата, която изгражда високата сграда в столичния кв. "Лозенец". От компанията са изпратили писмо до строителния контрол с описание на свършеното. В него се казва още, че така отпадат основанията за частично или напълно спиране на строежа на небостъргача.

От ДНСК се готвят да спрат напълно изграждането на "Златен век" в понеделник. Мотивите за това са отклоненията от одобрения инвестиционен проект и изтекло разрешение за строеж. Те бяха обявени в понеделник, 8 април, от регионалния министър Петя Аврамова след среща по казуса при премиера Бойко Борисов. След нея институциите в един глас започнаха да твърдят, че разрешението за строеж на "Златен век" е изтекло през ноември 2017 г. и не е презаверено в законовия срок от една година. Така към момента "Златен век" се изграждал без валиден документ.

От "Артекс" обаче обясниха в понеделник, че не са получавали документ за констатацията на строителния контрол, че строят без валидно разрешение. Получили само протокол за отклоненията от одобрения строеж. Към петък , 12 април, от компанията твърдят, че са отстранили тези пропуски – направили са отвори за шахтите за автомобилните асансьори за подземния паркинг, сложили са предпазна мрежа около строежа, засипали са изкоп в съседен имот.

В писмото на фирмата, подписано от арх. Весела Мирянова, се казва, че при тези обстоятелства спирането на строежа би било "незаконосъобразно". Отправя се молба към ДНСК да прекрати процедурата по спиране на строежа и да направи нова проверка на обекта, "която да установи състоянието на строежа и да установи липсата на каквото и да е основание за неговото спиране".

До понеделник, 8 април, строителният контрол не смяташе, че разрешението за строеж на "Златен век" е изтекло през ноември 2017 г., както от повече от година твърдят от инициативния комитет "Лозенец". След поредната среща при премиера Борисов по въпроса обаче стана ясно, че дирекцията все пак ще спре окончателно небостъргача. Първоначално от ДНСК твърдяха, че по изграждането на сградата няма никакви нарушения.

След избухването на скандала с апартаментите на преференциални цени, купени от представители на ГЕРБ от "Артекс", започна нова проверка на изграждането на високата сграда. Този път нарушения бяха открити, но за тях се предвиждаше частично спиране на строежа. Няколко дни по-късно след нареждане на премиера Борисов от строителния контрол обявиха, че за същите нарушения ще спрат временно целия проект. В последствие позицията им се промени отново и сега предстои изцяло спиране на "Златен век". От "Артекс" обявиха, че това ще им струва десетки милиони и са готови да търсят правата си в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?