Борисов към Скопие: Ние си имаме български език, вие си говорете на какъвто искате (видео)

Премиерът настоя историческите въпроси да бъдат изчистени и не отговори няколко пъти дали София може да спре Северна Македония към ЕС

Бойко Борисов в Скопие, сн. БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов настоя българо-македонската комисия да изчисти спорната история и отклони въпросите дали е възможно София да спре Скопие по пътя към Европейския съюз. Той даде обширно интервю за македонската телевизия "Сител", в което не използва ултиматуми и заплахи, но даде да се разбере, че България не приема сегашната ситуация.

Комисията на практика е блокирана, а македонските представители в нея настояха да спре работа, въпреки че към момента не е постигнала конкретни резултати. На този фон в македонските медии се появи информация, че България настоява Скопие да се откаже от налагането на македонския език и македонско малцинство у нас, за да продължи преговорите за присъединяване.

Борисов не отговори няколко пъти на въпроси в тази посока. В последните месеци езикът стана още една причина за раздор между двете страни.

"Ние си имаме български език и си говорим на него, вие си говорете на какъвто искате език. Ние на какъв език говорим с теб? Кой е преводач?", каза Борисов.

"Не искам да се плашите, че ще ви блокираме. Нещото, което ни плаши, е коронавирусът. Бързо да решават проблемите казус по казус, име по име. Поддръжката за Северна Македония винаги е била и е изразявана много пъти. Сега историческите комисии трябва да си приключат спорните теми. Всичко е в ръцете на македонците", добави той.

"Ние сме държавата, която с Договора за добросъседство направи възможно изобщо да се говори за присъединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри. Всичко е във вашите ръце, никой не ви спира. Историчарите да намерят приемлив текст за историята, който да не ни спъва, а да ни обединява. С воля, усилия и разбиране може да вървим напред", каза той.

Борисов коментира, че Австрия и Германия не спорят за езика, но журналистът контрира, че София всъщност оспорва правото на самоиндификация.

"И ние не спорим, говорим си на един и същ език с вас и всичко си върви", добави Борисов.

"Идентичността е много важна за една новосъздадена държава, но все пак трябва да се съобразим. Има тези, че историята се пише от победителите, но има достатъчно документи. Ако искат да решат този проблем, историците могат. За цар Самуил намерихме общо решение", добави Борисов.

"Доколкото знам, вие сте журналист, аз съм пожарникар по професия, ние най-малкото имаме право да определяме на историците. Да седнат да се разберат", продължи той.

Българските представители в комисията твърдят, че македонците са отказали да се събират преди предсрочните избори в страната. Комисията не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за историческата личност на Гоце Делчев. Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен. Македонските представители обаче поискаха комисията да си вземе почивка.

Освен това настояват в нея да влязат и чуждестранни експерти, което не се приема от българска страна. 

Македонските политици не приемат каквото и да е оспорване на македонския език и македонската нация.

Според БАН обаче официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие "Харта за македонския език", според която официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като "македонски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?