Делото срещу Батко стартира с гаф на финансовото министерство

Делото срещу Батко стартира с гаф на финансовото министерство
От втори опит Софийският градски съд успя да даде ход на делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, добил публична популярност като Батко заради обществени поръчки, възложени на братята му. Процесът трябваше да започне през март, но подсъдимият се оказа в пловдивската неврохирургия. В сряда Георгиев обаче се яви пред магистратите, за да отговаря за престъпление по служба.

Прокуратурата твърди, че в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки Веселин Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. Стойността на договорите е около 120 милиона лева.

Огромният скандал, избухнал в началото на миналата година след медийни публикации, доведе до блокиране на стотици милиони евро от европейските програми, които и до днес не са размразени, а 220 млн. бяха безвъзвратно загубени.

Стартът на делото бе белязано от огромен гаф на висш чиновник от Министерството на финансите. Юрисконсултът Десислава Димитрова, която трябваше да предяви иск за нанесените вреди от името на държавата, бе пропуснала да отбележи точна сума в него, което стана причина за отхвърлянето му.

На съдия Георги Колев дори му се наложи да обяснява на Димитрова, че искът може да бъде уважен само в началото на процеса, а не след като МФ се запознае обстойно с обвинението, за да посочи конкретната сума.

При това положение, за да се заведат иск срещу Георгиев, подчинените на Пламен Орешарски ще трябва да изчакат края на наказателното производство, който е много, много далеч.

След като искът бе отхвърлен, защитникът на Георгиев – Пламен Ялнъзов поиска прокуратурата да прочете целия обвинителен акт, защото имало разминавания в списъка със свидетелите. Това отне около час. В крайна сметка съдът успя да започне и разпита на част от 40-те свидетели по делото.

Шефовете на пътните управления във Велико Търново, Сливен и Стара Загора заявиха пред съда, че са били оторизирани да сключват договори с фирми изпълнители, но след това контрактите задължително са минавали през санкцията на централното управление на фонда и за одобрението им са били нужни подписите на шестима служители. Това е ставало по заповед, издадена по времето, в което фондът е бил със статут на изпълнителна агенция под шапката на три министерства.

Споделяне

Още по темата

Още от България