ДНСК спира временно строежите на Алепу и Арапя

Инвеститорът на проекта край къмпинг Градина сам се отказал от него

Снимки, предоставени от DronBurgas, показват до къде е стигнало сряното временно в петък строителство на три места по Южното Черноморие. Сн. DronBurgas

Скандалът около последните строежи по Черноморието доведе до заповед на ДНСК за спирането им, но само временно – на наливането на бетона край плажа на защитената местност Алепу и градежа на вили край къмпинг Арапя. По същото време стана ясно, че инвеститорът в започналия строеж на заведения, магазини и паркинг край къмпинг Градина се е отказал от реализацията му.

Проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна по нареждане на премиера Бойко Борисов. Тя тръгна от плажа в местността Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел строителство на ваканционен комплекс.

Не е ясно как ще приключи всичко, като се има предвид, че край Алепу вече се налива, а на Арапя беше изсечена борова гора, която по документи не е гора.

Според регионалната екоинспекция и трите строежа са законни.

Изграден или не е корпус на сграда край Алепу


На тази снимка е укрепването на свлачището край Алепу посредством строителство на ваканционен комплекс. Сн. DronBurgas

ДНСК спря временно строежа край Алепу с аргумента, че инвеститорът и изпълнител "Гравболгарстрой" не е уведомил строителния надзор за изграденото геозащитно съоръжение. Тъй като това е първа категория строеж, законът изисква той да бъде въведен в експлоатация, което не е направено, обясни шефът на ДНСК Иван Несторов след инспекцията в петък. Чак след това може да се строи, стана ясно от думите му. Срокът ще зависи от започналата вече проверка.

Неспазването на поетапност на строителните работи, както и съмнения, че не е извършено укрепване на свлачището, са основните причини за спиране на строителните работи в Алепу, каза директорът на ДНСК: "Инвеститорът твърди едно. Документите ще покажат в понеделник какво е допуснал като нарушение, защото се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо".

"Не сме извършили никакви нарушения", заяви Цветанка Павлова, технически експерт на фирмата инвеститор. "Това нещо стои и то не е част от сградата. То е част от укрепителното съоръжение", твърди тя, цитирана от БНР.

В същото време от екоинспекцията в Бургас съобщиха, че са глобили "Главболгарстрой" за неправомерно изсипване на земни маси директно върху пясъците на т.нар. Шофьорски плаж в защитената местност Алепу. Издадено е и предписание за почистване на ивицата.

"Плажната ивица, тя е около 400-500 квадратни метра. На възложителите вече е дадено предписание в срок от 15 дни да бъде изчистена тази земна маса", информира директорът на екоинспекцията в Бургас инж. Тонка Атанасова.


Строежът край блатото Алепу беше спрян временно заради пропуски. Сн. DronBurgas

Проблемът на строежа край Арапя се оказа...коларският път

За строителството на къмпинг Арапя предстои да бъде извършена пълна проверка на документацията, каза след оглед на обекта Иван Несторов. "Съгласно нашите изисквания на Закона за устройство на територията, когато се въвежда един обект в експлоатация, той трябва да има осигурен комуникационно-транспортен достъп, а не коларски път", поясни той.


На мястото на гората край къмпинг "Арапя" е планирано да се появят вили. Тяхното изграждане също спря временно. Сн. DronBurgas

Кметът на Царево: По документи това не е борова гора

Сутринта кметът на Царево Георги Лапчев каза, че е сезирал прокуратурата за строителството на Арапя, където инвеститор е бившият общински съветник от ГЕРБ Георги Атанасов, а от местната власт посочиха, че неговият терен по документи не е гора.

Строителството по документи е законно, но личното ми мнение е, че не би трябвало да се строи там, каза Лапчев пред бТВ. Според него проблемът се политизира заради предстоящите избори. По думите му по документи мястото, където се строи вилната зона край Арапя, не е гора.

"Виждам гора, но на документи е друго - това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот. Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко. Именно, когато се е допуснало това да се случи, сега тези хора са "на паветата" и обясняват, че това е кощунство", коментира кметът.

Инвеститорът Георги Атанасов заяви, че гората не се изсича, а се премахват само опасните изгнили и стари дървета.


Част от гората вече е изсечена, а основите на постройките са поставени. Сн. DronBurgas

"Закупихме проект, който беше за 25 000 квадрата с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс, който след разговори в общината се разбрахме, че изобщо това нещо не може да мине и че гората трябва да се запази. И затова сме сменили целия проект и сме направили едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи, съобразени с цялата растителност в региона. Има сигнали от няколко години, че се пали гората тук от дивото къмпингуване, може да се видят дърветата. Тези дървета така или иначе са заминали. Ние не ги режем, отстраняваме това, което така или иначе вече не е живо дърво", заяви инвеститорът.

"Ако видите проекта, който принципно бяхме закупили и който беше разрешен и допуснат 2005-а тук да се построят огромни хотели на по шест етажа на 25 000 квадрата и сега 15 къщи от по 150 квадрата със запазена цялата растителност, която виждате в момента, все пак смятам, че е някаква стъпка към това", каза още Атанасов.

Вилното селище край Арапя ще е на площ 18 дка. Проектът предвижда 14 вилни къщи, основите на 4 от тях са излети, багерите и тежката техника в петък ги няма..


Инвеститорът на къмпинг "Градина" сам се отказал от проекта си. Сн. DronBurgas

Още преди строителната инспекция да е стигне до къмпинг Градина, кметът на Созопол Панайот Ремзи обяви, че инвеститорът, който трябваше да построи в близост до плажа ресторант, магазини и паркинг, се отказва от проекта.

Екоминистърът Нено Димов заяви в парламента пред журналисти, че проектите за строежи на Алепу и Градина са били одобрени в общите устройствени планове на общините и са минали процедури на оценка за въздействието им върху околната среда, минали са и процедура за оценка за съответствие с "Натура", решенията са били положителни и не са били обжалвани, когато е можело, посочи той.

Що се отнася до Арапя, там нито има защитена зона, нито има "Натура", така че ние нямаме особено отношение там, добави екоминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България