Цветан Цветанов:

Изчезването на Галеви ще се отрази негативно в юлския доклад на ЕК

В момента за тях знаем, че ги няма, но където и да са, ще ги намерим

Снимка: БГНЕС

Изчезването на братя Галеви ще се отрази негативно в юлския доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в събота.

За пореден път Цветанов не пропусна да прехвърли на съда вината за изчезването на братя Галеви и каза, че от сега очаква юлските критики от Брюксел.

”Разбира се, че това няма да е много добре възприето. Вие видяхте, когато излезе позицията на Европейската комисия, заглавието беше: "Да ги хванем". Съдът е този, който на апелативна инстанция е могъл да се разпореди тези лица да бъдат там, където им е мястото. При положение, че не е направено, започваме да издирваме тези лица”, заяви той, цитиран от БНР.

МВР разработва "кокаинови крале” на прехода

Емблематични лица от годините на прехода, сочени за "кокаинови крале”, се разследват от полицията за престъпна дейност, свързана с пране на пари от наркотици, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочи, че става въпрос прикриване на големи печалби от наркотици чрез теглене на кредити.

Министърът обаче отказа да изнесе повече подробности по случая.

Той обясни, че обвиненият за лидер на организирана престъпна група Христофорос Аманатидис-Таки е задържан в собственото си жилище в Дубай. Не е ясно обаче кога Таки ще бъде предаден на българските власти.

 "В момента, в който се задържи обявено лице в системите, както на Шенгенската информационна система, така и на Интерпол, и чрез Европол, има процедури за обмяна на документи, които са между съответните правоохранителни и правораздавателни органи. В момента, в който бъдат представени тези документи, съответните съдебни инстанции заседават и приемат дали тези доказателства са достатъчни, за да може да бъде предадено лицето в България, или не са достатъчни”, коментира още вътрешният министър.

Все още не е ясно има ли международна заповед за издирване на Галеви. ”Това е от компетентността на Върховна касационна прокуратура, която трябва да ги заложи в системата. Не бих искал да коментирам нищо повече”, каза Цветанов.

”Много са възможните хипотези. В момента знаем, че тях ги няма”, заяви още Цветанов по повод изчезването на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като ”братя” Галеви.

Във вторник, седмица след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги осъди на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване, двамата се оказаха в неизвестност. И досега все още не е ясно дали са напуснали страната.

”Предположенията са, че или са се укрили някъде в страната и другият вариант е, че са излезли нелегално извън страната, защото те няма как да преминат легално през границата, тъй като имат ограничения да напускат страната”, коментира в събота Цветанов.

Той обаче е уверен, че където и да се скрият, братя Галеви ще бъдат открити.

”В момента има много информационни системи, чрез които се предава и се обменя информация в реално време. България си извоюва едно изключително добро доверие чрез тези информационни системи с нашите евроатлантически партньори и за последните две години и половина, сме увеличили информационния обмен с Европол с 371 процента. Уверявам ви, че където и да се скрият, те ще бъдат открити, защото в момента и с база данните ни на Шенгенската информационна система, и на Интерпол, и на Европол, те ще бъдат локализирани и ще бъдат задържани”, каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?