Новият дълг "надписан" с над 3 млрд. лв. с вече изплатени задължения

Финансовият министър признал за това и обяснил, че му трябвали буфери

Константин Проданов

Новият дълг от 16 млрд. лв., чието гласуване беше отложено от парламента, е "надписан" с над 3 млрд. лв. с вече покрити задължения. Това стана ясно от представената разбивка от Константин Проданов от АБВ пред БНТ.

Финансовият министър Владислав Горанов и ГЕРБ твърдят, че 12 млрд. лв. от 16 млрд. лв., които искат да емитират в следващите три години, е за покриване на падежиращи стари дългове. От представената справка обаче става ясно, че са включени и такива, които вече са погасени, посочи Проданов.

Финансисът Юлиян Войнов също видя разминаване от 3.4 млрд. лв. в сметките на Горанов.

Според Проданов финансовият министър признал за надписаната сметка, но обяснил, че му трябват буфери за непредвидени харчове.

До момента Владислав Горанов не е обяснил подробно кои точно 12 млрд. лв. стари задължения ще се покрят с тегленото на нов дълг. Вместо това Министерството на финансите пусна една кратка таблица, за чието разчитане е необходимо да се правят сметки спрямо заложеното в бюджета за 2015 г. и тригодишната бюджетна прогноза на правителството, за да се хванат разликите.

Надписаната сметка

Така става ясно, че в сметката на Горанов е включен погасеният през януари дълг от 1.85 млрд. лв., за който правителството на Пламен Орешарски тегли заем през 2014 г.

В сметката е и заема, който държавата предостави за рефинансиране на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от 1.2 млрд. лв. през миналата година. От него 300 млн. лв. вече бяха погасени, а остатъкът ПИБ трябва да върне до лятото на 2016 г. По думите на Проданов ПИБ имали интерес да върнат тези пари на държавата дори предсрочно, защото върху тях текат лихви.

Освен това в сметката на Горанов от 12 млрд. лв. е включен и заем от 300 млн. лв. за погасяване през 2016 г., който все още не е изтеглен.

Надписали са необходимата сума за погасяване на стари задължения, защото са им необходими пари за разходи, които ще направят, каза Константин Проданов. Като пример той даде санирането, за което ще се тегли заем от 1 млрд. лв. от Банката за развитие с държавна гаранция. "Разход, който не е лъснал, но ще лъсне", каза Проданов.

Буферите в бюджета

Финансовият министър Владислав Горанов обяснил на Проданов, че сметката е надписана, защото му трябвали буфери. Според представителя на АБВ обаче такива има  и в момента в бюджета в размер на около 4 млрд. лв.

Това са 2 млрд. лв. от заема, който държавата даде на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Тези пари предстои да бъдат връщани през следващите години, посочи Проданов.

Отделно в момента има около 2 млрд. лв. буфер във фискалния резерв, каза експертът на АБВ.

Новият дълг внесен в 12 без 5 в парламента

АБВ и Патриотичният фронт отказаха да подкрепят емитирането на нов дълг от 16 млрд. лв., защото предложението беше внесено на пожар в парламента в сряда без никакви обяснения.

"Не ни хареса това, че се сервира малко в 12 без 5, защото това е силно експертна тема... и нямаше време да я осмислим, а нямаше честно казано и достатъчно информация", каза Константин Проданов.  

На същото мнение беше и лидерът на Патриотичният фронт Красимир Каракачанов. Не може по този начин да ни се сервират нещата, каза Каракачанов пред Нова телевизия. Той даде пример с правосъдния министър Христо Иванов, който представил идеите си за съдебната реформа първо пред различните парламентарни групи. Същото направили по други теми спортният министър Красимир Кралев и земеделският министър Десислава Танева. Докато  финансовият министър Владислав Горанов въобще не благоволил да дойде и да представи толкова сериозен въпрос, посочи Каракачанов.

Другото притеснително за АБВ е липсата на яснота по начина, по който са избрани четирите банки. Информацията по този въпрос е разнопосочна.

"Едни представители на ГЕРБ казаха, че… и то всъщност това беше ясно, че това са същите четири банки, които са дали мостовия кредит. Но някои от тях от ГЕРБ казаха: тогава просто бяхме на зор, те ни притиснаха и щем-нещем поехме и този ангажимент с тях, след това да сключим този договор за посредничество за 16-те милиарда. Други от ГЕРБ казаха: всъщност не са ни извили ръцете, тогава имаше конкурс, поканихме 19 банки, тези 4 спечелиха и въпросният договор, който ще сключим сега беше част от тогавашното споразумение и то само за емитиране на първия транш, който е равен на сумата на мостовия кредит. Това е ок, но не знам дали това, в крайна сметка, което се е случило, понеже ви казвам, че от четирима различни представители на ГЕРБ чувам различни неща", каза Проданов.

В четвъртък парламентът отложи решението си за ратифицирането на договора на кабинета с четирите банки за външен заем от 16 млрд. лева. Отлагането бе предложено от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. В сряда премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако предложението на кабинета за новия дълг не бъде подкрепено от парламента. Срещу ратифицирането на договора са още БСП и "Атака". ДПС също дава сигнали, че няма да го подкрепи.

Патриотичният фронт и АБВ са склонни да променят позицията си само при представяне на яснота по темата, както и срещу инвестиране на средства в икономиката, а не в "опаковането на сгради със стериопор", по думите на Проданов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес