Правителствата на Македония и България одобриха проектодоговора за добросъседство

Скопие измести подписването с ден по-рано, защото "Илинден е национален празник"

Правителствата на Македония и България одобриха проектодоговора за добросъседство

Правителствата на България и Македония одобриха в сряда проектодоговора за добросъседство между двете страни. Очакваше се той да бъде подписан от двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев на 2 август, когато и те заедно да почетат Илинденското въстание. Скопие обаче изненадващо изтегли датата с един ден по-рано, като македонският премиер Зоран Заев обясни, че корекцията се налага заради това, че Илинден е национален празник.

Засега няма информация дали промяната е съгласувана с българската страна. Планът беше подписването да е символ на новия курс на взаимно уважение и почитане на общата история.

Проектодоговорът вече беше представен в парламентите на двете страни и приветстван от Европейския съюз, но срещу подписването му все още има силна съпротива от страна на македонската опозиция, която твърди, че той дава повече права на българите.

Подобни аргументи в България използваха и среди в БСП, но след това като че ли партията смекчи позицията си.

София и Скопие избягват коментари по темата, за да не предизвикат напрежение и нови провокации спрямо договора, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни, за да може югоизападната ни съседка да се придвижи към НАТО и ЕС.

Досега съдържанието на проектодоговора не беше публично, но в сряда македонското правителство публикува пълния му текст. 

Борисов очаква мерки срещу антибългарската пропаганда

Премиерът Бойко Борисов в сряда представил договора пред министрите и заявил, че очаква след като той бъде подписан "да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България", стана ясно от стенограмата на правителственото заседание.

По думите му с използването на термина "общата ни история“ в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява".

"Тази заедничка, както те наричат, история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор", казва Борисов.

Той посочва, че влизането на Македония в НАТО е "може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница", но припомня, че Скопие трябва да реши и спора си с Гърция за името на страната.

Премиерът съобщава, че коалиционните партньори на ГЕРБ са запознати с текста на договра и са дали положително становище.

"Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали", добавя Борисов.

Според него посещението на Зоран Заев в София миналия месец и "изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите".

По думите му с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и "ще се установят отношения на сърдечни приятелства".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е на посещение в Тирана, посочи от своя страна, че договорът е в интерес и на двете страни.

"България има интерес всичките ѝ съседи да бъдат в ЕС, да са с развити демокрации, да не бъдат затворени и изолирани и преди всичко да не бъдат антибългарски“, допълни тя.

На заседанието си в сряда правителството одобри и изграждане на железопътна връзка с Македония. Планът е до 2017 година да бъде достроено трасето между София - Перник - Радомир – и македонска граница. Македония пък се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г.

Освен това ще се проучи и възможността за газова връзка между двете страни. Съвместна работна група ще трябва да подготви предварително технико-икономическо проучване за проекта.

Заев: Миналото и историята стават основа за бъдещето ни

Македонският премиер Зоран Заев от своя страна коментира, че договорът "представлява нов дух на новото поколение политици, които изграждат мостове, а не събарят".

"Моето правителство и аз лично искам партньорство и приятелство. Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. Договорът ще бъде публикуван на уеб странициа на правителството и всеки ще може да го прочете и да се запознае с него", посочи Заев.

По думите му този договор ще тласне двустранните отношения напред и ще даде възможност за реализацията на коридор №8.

"Той дава европейска перспектива за младите. Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недборонамерената пропаганда", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

По думите му миналото и историята стават основа за бъдещето ни.

"За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път. Успехът на този договор е успех на много правителства и политици през последните 10 години", посочи Заев.

Вашингтон: Много позитивна стъпка за Балканите

В сряда проектодоговорът бе обсъден на среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик у нас Ерик Рубин. По думите на дипломата подписването на договора би било "много позитивна стъпка напред за Балканите"

"Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат договора, също така подкрепяме напредъка на България и Гърция да изпълнят интерконекторния проект, който е много важна част от енергийната диверсификация в Европа", отбеляза американският посланик.

Подкрепяме и визията за фокус върху Балканите по време на българското председателство, за което България може да изиграе съществена роля, добави посланик Рубин.

Георге Иванов иска договорът да е публичен

Часове преди да одобри договора за добросъседство кабинетът в Скопие бе призован от македонския президент Георге Иванов да обяви текста преди подписването му.

Според Иванов липсата на прозрачност предизвиква негативни коментари и загриженост в обществото, която трябва да се преодолее чрез публикуване на текста преди подписването на документа.

Премиерът Зоран Заев обаче вече припомни, че няма подобно задължение. 

След решението на правителството в сряда от ВМРО - ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски за пореден път се обявиха срещу договора.

"Той ще отвори стари исторически рани, ще донесе болка на много семейства, чиито предци са били жертви и са се борили за автономия, самобитност и самостоятелност на Македония, за културна и историческа обособеност на македонския народ", заяви депутатът Илия Димовски.

Според опозицията споразумението ще дава ясна и законна основа България да спре пътя на Македония към ЕС на всяка следваща стъпка, да спира отварянето или затварянето на глави от евентуалните преговори за членство в Европейския съюз. 

Споделяне

Още по темата

Още от България