След образуването на производство срещу Румяна Ченалова в Македония

Съдбата на делото "Октопод" е в ръцете на Висшия съдебен съвет

Според защитата на Алексей Петров процесът трябва да бъде спрян или да започне отначало

Румяна Ченалова, сн. БГНЕС

Наказателното дело срещу Румяна Ченалова в Македония не може да повлияе на работата ѝ като съдия по процеса "Октопод", освен ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не реши да я уволни за нарушение на Етичния кодекс, показа проучване на Mediapool сред запознати с казуса.

Преди ден стана ясно, че македонските власти са образували наказателно производство срещу магистрата от Софийския градски съд (СГС). Ченалова е заподозряна за участие в злоупотреби, свързани с източването на 2.5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".

Казусът е тест за ВСС. Само по себе си наказателното производство в чужда страна няма отношение към изпълнението на задълженията на български съдия в България. Ако българската прокуратура беше образувала наказателно производство за извършено престъпление у нас, то можеше да стане повод да се иска отвод на съдията по гледаните от нея дела в Софийския градски съд (СГС).

За какво се води делото в Македония

Съдия Румяна Ченалова е заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.
Още

В случая обаче става дума за прецедент, който не е уреден в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Поради тази причина решението сега зависи изцяло от Висшия съдебен съвет, който единствен може да прецени дали с действията си Ченалова е извършила нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Етичната комисия във ВСС вече е образувала проверка по случая, но засега членовете ѝ не разполагат с подробна информация от македонските власти. Съдебната поръчка от Македония е изпратена в районния съд в Стара Загора, където съдия Ченалова се води по постоянен адрес. Там тя ще може да се запознае по-подробно със събраните доказателства по делото.

Към момента ВСС разполага единствено с кратък преразказ на информацията от поръчката, съобщи пред Mediapool Галина Карагьозова, която е член на Етичната комисия във ВСС.

"Актовете на македонските власти няма как да се ползват в България. Този случай трябва внимателно да бъде проверен от Етичната комисия. Колегата Ченалова, също като всеки друг гражданин, се ползва с презумцията, че е невинна до доказване на противното. Накрая може да се окаже, че това е скалъпено дело. В същото време непредубеденото око на обществото би намерило за скандален самия факт, че срещу нея има наказателно производство", коментира още Карагьозова. Според нея важен акцент в случая е и делото "Октопод".

Румяна Ченалова е председател на съдебния състав, който разглежда процеса, по който основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Той е обвинен като ръководител на банда за рекет и изнудване.

Ако се стигне до отстраняване на съдийката, това със сигурност ще попречи на разглеждането на казуса, тъй като в нейния състав има включен единствено резервен съдебен заседател, но не и резервен съдия.

"При положение, че срещу този магистрат е образувано наказателно производство, би трябвало делото да бъде спряно, докато се изчака развитието на случая в Македония и се изясни дали съдия Ченалова ще бъде съдена. Другият вариант е делото "Октопод" да започне отначало, като бъде поверено на друг съдебен състав, но това зависи изцяло от решението на ВСС", коментира във вторник пред Mediapool адвокат Васил Василев, който е един от защитниците на Алексей Петров.

Знаковият за ГЕРБ съдебен процес все още е далеч от финал на първа инстанция, тъй като делото на няколко пъти трайно се отклоняваше от същинските обвинения, повдигнати на Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов. Причината бе, че СГС дълго време се занимаваше единствено с мярката за неотклонение на Петров, като изслушваше множество свидетели, чиито показания нямат нищо общо с конкретните обвинения по делото.

"Октопод" е последното наказателно дело, което Ченалова трябва да доизгледа, след като през март м.г. бе преместена по нейна молба в Търговското отделение на СГС. Тя бе проверявана от ВСС заради поведението и по делото срещу Алексей Петров. Причина за проверката стана факта, че през м.г. в продължение на три заседания тя намираше формални причини да не разгледа искането му за промяна на мярка, въпреки че по закон е длъжна да го направи веднага. В крайна сметка не последва наказание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?