ВСС остави висящ скандала с правилата за избор на главен прокурор

Председателят на ВКС Лазар Груев пак настоя за гласуване с бюлетини

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи със седмица решението си по спорните правила за избор на главен прокурор. Въпросът е дали да се гласува електронно, както прие ВСС миналия месец, или по старата система с интегрални бюлетини.

В момента съмненията са, че възприетите правила облагодетелстват един от тримата кандидати за поста – Сотир Цацаров. Членове на ВСС издигнаха неговата кандидатура веднага след като промениха правилата за избор така, че той да бъде първият, за когото ще се гласува, при това чрез електронната система, която не гарантира 100% тайна на вота.

Правосъдният министър Диана Ковачева, която председателства заседанията на ВСС, но няма право на глас, изрази надежда да не се стигне до ситуация правилата да се обсъждат в деня на избора, който е след 2 седмици. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев за пореден път призова за връщане на гласуването с бюлетини. Само така според него може да се гарантира равнопоставеност на кандидатите и да се спази юридическото разбиране за "избор".

Критиката на Груев е, че електронната система не позволява вотът и за тримата кандидати да се проведе едновременно. Според него трябва да се избегне гласуване първо за единия кандидат, обявяване на резултатите, после гласуване за втория и т.н.

За него е необяснимо защо мнозинството от членовете на ВСС толкова държи на гласуване с електронната система.

"Изборът и формата трябва да гарантират съдържанието. Нямам никакви други съображения, освен да се запази чистотата на правото, на характера. Изборът трябва да бъде едновременно, еднократно действие, за да бъде почтен. Трябва да се гарантира юридическият характер на избора. Според мен в момента мнозинството не желае, след като веднъж е казало "а", сега да каже "б", обясни Груев и добави, че ще продължава да изтъква аргументите в полза на бюлетините.

"Изобщо никой не си мисли, че е възможно например в Америка, където скоро имаше президентски избори, най-напред да се гласува за Обама, да се видят резултатите и едва тогава да се гласува кандидатурата на кандидат-президента Ромни. Същото е да речем и в хазарта. Човек избира между червено и черно, когато играе на рулетка. Но избира предварително, едното или другото. А не да заложи на червено, да изчака резултата и после да гласува за черното", поясни Лазар Груев за всички, които не са разбрали.

Гласуването за главен прокурор ще се проведе на 20 декември. ВСС ще избира между председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, зам.-главния прокурор Галина Тонева и ръководителя на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. На 10 декември Етичната комисия на ВСС ще проведе предварително изслушване на тримата кандидати.

Преди две седмици прмиерът Бойко Борисов се обяви за въвеждане на "жребий" и "буквичките да не играят" при избора на нов главен прокурор.

"Жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред. Това е жребий", каза Борисов, без да изясни какво точно има предвид. Малко преди това самият Сотир Цацаров също призова поредността на гласуването на кандидатите да се определи чрез жребий. Според приетите правила поредността ще се определя според реда на постъпване на кандидатурите, а не по азбучен ред.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?