Адвокат Михаил Екимджиев:

Законът за конфискация е изключително нескопосан и зле направен

Адвокат Михаил Екимджиев

Законът за конфискацията е изключително нескопосан и зле направен, заяви пред БНР в неделя адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев, един от известните защитници на български граждани, завеждащи дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В края на миналата седмица законът бе приет от парламента след няколко дни на ударна работа на Народното събрание. Повечето от оценките за него са негативни, а някои от текстовете му, според опозицията и специалисти от правораздаването, са противоконституционни. Законът обаче е едно от изискванията на ЕС и се разглежда като важно условие за влизането на страната ни в Шенгенската зона.

"Този закон буквално разбърква правния мир в България. След 23 години кален и кървав преход справедливост не може да се постигне с конфискация на имущество. Незаконното богатство в България е трансформирано по такъв начин, че то не може да бъде хванато", каза адвокат Екимджиев.

"Бих желал не по-малко мутрите да бъдат санкционирани, но не по този начин, защото по този начин има сериозен риск да пострадат добри хора. Това вече е опасно. Това възражда пролетарски нагони", продължи той.

Юристът смята, че правните органи в България никога не подхождат ерудирано и балансирано.

"Страхувам се, че след няколко години ще трябва да приемаме закон за реституция на конфискуваното по този закон за конфискация имущество. Законът задължава човек да доказва 15 г. назад своята собственост. Но ако ви накарат да доказвате средствата, с които сте придобили един апартамент, трябва да се върнете още 15 години назад. 15 г. назад, за да доказвате как ваши близки са кътали паричките си в социалистическата си спестовна касичка или по сватби, когато са давани пари, за да съберат тези пари и да добият един апартамент. Това е безумно, защото никой не прави доказателства за парите, които са получени като такива дарения. Законът е концептуално сбъркан", подчерта Екимджиев.

Според него, това ще бъде интересен експеримент за западните посланици, продължи той по повод на положителните оценки, които правителството получи за приемането на закона от посланици на страни от ЕС и САЩ.

"Но за тях това е интересен експеримент за наша сметка. Ние, българските граждани, за сметка на току-що проходилото гражданско общество, всичко ще бъде торпилирано със закон, който може да бъде прилаган срещу всеки втори българин", продължи коментара си юристът.

"Този закон повече ще навреди, отколкото ще помогне. Няма гаранции, че той ще бъде прилаган срещу лошите хора. Не трябва да се прави лош закон с презумпцията, че той ще бъде прилаган от едни добри хора и това ще помогне да се хванат лошите. На хората, спрямо които ще се прилага този закон, ще им бъде много, много тежко. А, това сме ние. Правната норма може да бъде приложена срещу всеки и няма гаранция, че един прокурор няма да се саморазправи с някой, който му е антипатичен като му образува едно наказателно производство", аргументира критиката си Екимджиев.

"Достатъчно е година и половина един човек да бъде проверяван, да му се запорира всичко, по този начин ще могат да се решават конкурентни проблеми. Много хора от организираната престъпност се оказаха, че са в някакви лични власти и този закон може и да се ползва за разчистването на лични сметки", заяви още адвокатът.

"Само през мен са минали 20 жалби на клиенти по стария закон. Старият закон е с една идея по-близък до изискванията на европейското право за баланс. Страсбургският съд отново ще бъде затрупан с лавина от български дела, като този път осъжданията за България ще бъдат за много пари. Тук ще бъдат присъждани обезщетения за материални вреди. Не само делата ще са много, а и обезщетенията ще са огромни. Този проблем, който сега е юридически и морален, ще стане политически и икономически", заключи Михаил Екимджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?