Жалби на "Бромак" и вложител спират делото за фалита на КТБ

Производството по несъстоятелността може да остане на трупчета повече от година

Жалби на "Бромак" и вложител спират делото за фалита на КТБ

Софийският градски съд (СГС) вероятно ще спре производството по несъстоятелността на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) заради постъпила при тях жалба от мажоритарния собственик на капитала на банката – дружеството "Бромак" на Цветан Василев, срещу отнемането на лиценза на банката от БНБ. Това стана ясно от съобщение на СГС в четвъртък.

Междувременно от Върховния административен съд (ВАС) коментираха пред Mediapool, че при тях е постъпила само жалба от името на Орлин Кунев, който е вложител в КТБ. По неофициална информация той има блокирани 1 млн. лв. Молбата за прекратяване на производството по несъстоятелност на банката от името на "Бромак" предстои да бъде придвижена от СГС към ВАС.

По неофициална информация в БНБ има постъпили и други жалби от заинтересовани лица срещу отнемането на лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г.

При това положение Софийският градски съд, съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност, трябва да спре делото по несъстоятелността на КТБ до приключване на административно-правния спор.

Ходът бе очакван, след като и акционери, и кредитори на банката обявиха, че ще обжалват вземането на лиценза на банката.

Справка в деловодството на СГС показва, че по насроченото за понеделник дело за несъстоятелността на КТБ е постъпила и молба от "Родуим кепитъл кредит мастър фънд лимитид", чийто интерес не е ясен, а "Бромак" иска назначаване на особен представител в рамките на делото.

От СГС поясниха, че към момента делото не е спряно, тъй като преди това трябва да бъдат депозирани становища от двете страни по казуса. Ако това не стане факт в петък, заседанието на съда, насрочено за понеделник, ще бъде проведено и едва след това делото по несъстоятелността на КТБ ще бъде спряно до решаването на спора във ВАС.

Не е ясно обаче колко ще продължи спорът във Върховния административен съд, където решението на тричленния състав може да се обжалва пред петчленка и обикновено производствата траят повече от година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес