Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът налива още 175 млн. евро в е-управление до 2020 г.

Обещава 800 електронни услуги, без да е решен въпроса с виртуалната идентичност

0 коментара
Правителството похарчи 12 млн. лв. за 5000 е-карти, които все още не могат да се ползват Снимка: Mediapool

Нови 175 млн. евро от европейските фондове ще бъдат налети в електронното управление до 2020 г. Това обяви министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Данаил Папазов, след като правителството одобри стратегията за електронното управление в сряда. В нея не е посочено как се решава проблемът с електронната идентичност, за да може да се ползват планираните 800 е-услуги.

Към момента правителството няма решение на този проблем и е изоставило идеята личните карти да станат електронни от 2015 г., както предвиждаше ГЕРБ. Без решаването на този въпрос, е-управление през 2020 г. няма как да има, категорични са експертите. Това е и основната причина наличните в момента е-услуги да се ползват слабо от населението, е посочено в стратегията.

Въпреки фактите и написаното в документа министър Папазов заяви: "Ние не отлагаме електронното управление за 2020 г. Напротив – даваме възможност за усвояване на средства и усъвършенстване на електронното управление през следващия програмен период, за който са предвидени 145 млн. евро по тематичната цел за цифров растеж и 30 млн. евро за инфраструктура в селските региони."

Така кабинетът на Пламен Орешарски обещава да налива нови европейски средства в бездънната яма на е-управлението, в която от 2001 г. досега са потънали между 100 и 500 млн. лв. по различни оценки.

В одобрената от правителството стратегията няма никакви финансови разчети за изпълнение на дейностите по е-управление и сроковете, в които то ще се случи. Обещанието е, че това ще стане ясно с приемането на пътната карта към документа, която по думите на Папазов ще е готова до две-три седмици. Същото твърдеше и заместникът му Георги Тодоров на срещата на правителството с бизнеса през февруари.

Европейски пари

Както през последните седем години и занапред за въвеждането на е-управление ще се разчита на европейски средства, стана ясно от думите на Папазов.

От оперативна програма "Добро управление" са предвидени 145 млн. евро. Тези пари ще отидат за разработване и предоставяне на електронни административни услуги, както и повишаване познанието и уменията на населението, бизнеса и администрацията, пише в стратегията.

За изграждане на комуникационната свързаност като технологична предпоставка за успешното функциониране на електронното управление са предвидени 30 млн. евро, които ще дойдат от Програмата за селските райони, е посочено в документа.

Стремежът на правителство е да се осигури годишно финансиране за изпълнение на стратегията в рамките на до 0.2% от брутния вътрешен продукт за развитието на е-управление и изграждане на инфраструктура, но не по-малко от 0.5% за целия период до 2020 г., е посочено в документа.

По примера на Борисов Орешарски поема съвета за е-управление

По примера на предшественика си Бойко Борисов премиерът Пламен Орешарски ще поеме Съвета за електронно управление, който не се е събирал от идването на власт на това правителство, стана ясно от думите на Папазов.

Той добави, че е важно да се определи отговорно лице във всяко министерство, което да се занимава с въпросите на електронното управление в този съвет.

В стратегията е записано, че Съветът за електронно управление ще изпълнява ролята на "национална платформа" на най-високо ниво в държавата за централизирано налагане и координирано изпълнение на националната и секторните стратегии в областта на е-управление. Това ще позволи е-управление да бъде развивано като национален приоритет, е посочено в документа.

Отворен остава въпросът със системния интегратор и обмяната на информация

Ще има системен интегратор – структура, която да обединява всички регистри и да отговаря за електронното управление, каза министър Папазов, без да посочи кой ще бъде натоварен с тази задача. В стратегията също не е посочено кой ще изпълнява тези функции.

Идеята на правителството на ГЕРБ беше държавната фирма "Информационно обслужване" да бъде системния интегратор, който ще поддържа е-общуване между отделните ведомства и ще осъществява обмена на данните между тях. Намеренията на кабинета "Орешарски" по този въпрос остават обвити в "димна завеса", ако използваме думите на лидера на БСП Сергей Станишев.

В момента заради съпротивата на отделни ведомства "все още не е постигнато пълно интегриране на данните в администрацията и пълна оперативна съвместимост между съществуващите и изгражданите системи. Осигурена е свързаност на малка част от регистрите в държавната администрация", е посочено в стратегията.

Без решение остава и въпросът с разплащането на е-услуги, когато ведомствата започнат да си говорят помежду си. "Важно е да се реши този въпрос", каза Папазов, без да посочи как.

Очаквани резултати

Целите, които си поставя стратегията е над 700 услуги на централната администрация и над 100 на областната администрация да станат електронни до 2020 г. Най-много услуги онлайн ще предоставят Министерство на финансите (155), Министерството на земеделието и храните (162), Министерство на икономиката и енергетиката (101), е посочено в документа. Достъпът до тях ще става през единния портал на електронното управление по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства.

Предвижда се още до 2020 г. да бъде изградена свръх-високоскоростна комуникационна свързаност за достъп от следващо поколение (NGA) до всичките 264 общини.

Планира се още всички основните общи ресурси на централната администрация да са свързани, както и да са интегрирани основните компоненти на е-управление.

Предвижда се да бъде създаден орган по регистъра на електронните идентичности, както и да бъде изградена инфраструктура за сигурност.

До 2017 г. пък половината от възлагането на публичния ресурс трябва да става чрез електронни обществени поръчки, а до 2020 г. те да станат изцяло електронни. Планирано е за цялата администрация, както и за 80% от бизнеса да се въведе електронно фактуриране, а 60% плащания от и към държавата да стават по електронен път.

Похарчени милиони за слаб напредък

"Въпреки че до момента за изграждане на е-управление са изразходвани значителни средства, резултатите не се покриват с очакванията", е посочено в стратегията.

В най-новото издание на доклада на ООН за състоянието на електронните правителства по света "E-Government Survey 2012" България заема 60-о място от 190 държави, като само за последните 2 години е отстъпила с 16 места. Оценките за страната ни по всички показатели (онлайн услуги, телекомуникационна инфраструктура и човешки капитал) са по-ниски от средните за региона.

Напредъкът в развитието на е-управление у нас се свързва основно с развитие и надграждане на елементи от инфраструктурата и основните системи, както и оборудване на централната, съдебната и местните администрации с техника, интернет страници и предлаганите чрез тях информация и електронни услуги, както и мащабните обучения на държавните служители, е посочено в стратегията.

Според Доклада за състоянието на администрацията от 2012 г. само 80 от общо 562 администрации предлагат 1231 електронни административни услуги, като останалите 482 нямат.

Въпреки това не всички налични е-услуги се използват, като причината е, че при част от тях, се изисква лично присъствие или оригинали на документи, което обезсмисля ползването им, е посочено още в документа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.