Николай Цонев окончателно оневинен по три от четирите си дела

ВКС потвърди и оправдателната му присъда за купуването на поточна линия за хангари

Снимка: БГНЕС

Бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев вече е окончателно оневинен по три от общо четирите заведени срещу него съдебни дела, научи Mediapool в сряда.

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил и оправдателната му присъда по обвинението, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка с американската фирма "MIC Industries" за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

Прокуратурата неуспешно се опита да докаже, че Цонев е нарушил служебните си задължения и "в противоречие с указание на финансовия министър" е одобрил закупуването на машината за изграждане на хангари, складове и казармени помещения.

По време на процеса обаче стана ясно, че всички военни експерти и отговорни служители в системата са поставили положителна резолюция за проекта, а накрая бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков е подписал договора.

Пред магистратите Стойков свидетелства, че закупуването на машината се е налагало заради тежкото инфраструктурно състояние на армията. Вече пенсионираният генерал потвърди, че средствата за машината са били взети от бюджета на ВВС, но според него това били пари от неосъществени разходи по обществени поръчки.

Според бившия шеф на Генщаба казармено–жилищните фондове, в които се съхраняват боеприпаси и имущество, са били строени през 50-те и 60-те години и са били амортизирани. Освен това било необходимо, когато българските военни се връщат от мисия в чужбина, да бъдат настанявани в условия, които съответстват на европейските стандарти и на изискванията на НАТО, а с мобилния завод този стандарт е можело да бъде постигнат.

Представители на американската фирма в България са били бившият зам.-външен министър от тройната коалиция Радион Попов и съпругата му Таня Попова. Попов обясни пред съда, че е разговарял за възможностите на линията далеч преди Цонев да оглави МО.

Преди година ВКС потвърди оправдателните присъди на Цонев и по обвиненията му, че неправомерно е увеличил капитала на ведомственото дружество "Терем", както и, че е сключил 4 неизгодни сделки през 1999 г.

Така неприключил остава единствено казусът, по който Цонев бе показно арестуван заедно с финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, заподозрени за участие в корупционна схема. Тримата бяха оправдани м.г. на първа инстанция. Преди дни станаха ясни и мотивите на Софийския градски съд по това дело, според които всички специални разузнавателни средства (СРС) по случая са използвани в нарушение на закона, а основният свидетел – шефът на столичното следствие Петьо Петров, е извършил провокация към подкуп, което е криминализирано.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?