Съдът в Страсбург предлага 15 000 евро обезщетение на "абсолютния престъпник"

Николай Цонев, снимка БГНЕС

Европейският съд по правата на човека е предложил България да плати 15 000 евро обезщетение на бившия военен министър Николай Цонев, който съди държавата за скандала с "абсолютния престъпник". Това съобщи в понеделник неговият адвокат Васил Василев.

Съдът е обявил, че човешките права на Цонев са били нарушени при акцията по задържането му преди четири години и предлага на двете страни да сключат споразумение.

На 1 април 2010 г. полицаи арестуваха Цонев във Военна болница, където той бе отишъл на лекарски преглед. Акцията бе ръководена от тогавашния заместник-градски прокурор Роман Василев. Самият Василев, който бе там, за да осъществява надзор за законност върху действията на полиция, накара Цонев да падне на колене.

Думите му към задържания станаха пословични: "Г-н Цонев, обвинен сте в престъпление корупционни... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки престъпник – долу на земята!" Всичко това бе заснето с камера на МВР и разпространено в медиите.

Само няколко часа по-късно Роман Василев заяви пред журналисти по повод задържането: "На Разпети петък разпнахме трима", имайки предвид ареста и на Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Преди предложението на ЕСПЧ държавата сама призна всичките си нарушения и предложи на съда да посочи размер на обезщетението, за което двете страни да сключи споразумение.

В момента Николай Цонев е лидер на партия "Нова алтернатива" и води две от нейните листи на парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България