Двоен аршин

Владимира Янева излезе от скандалите със "забележка"

Владимира Янева излезе от скандалите със "забележка"

Висшият съдебен съвет демонстрира за пореден път безпринципна позиция към силните в системата и наказа председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева със "забележка" за забавените от нея 43 дела. Предложението на дисциплинарния състав бе одобрено със 17 гласа "за", а двама от членовете на съвета се въздържаха.

Преди две седмици ВСС наказа председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за 2 години заради 57 забавени от нея дела. Така ръководителят на силно критичния към статуквото в системата съдийски съюз се оказа с най-тежкото наложено наказание заради просрочените решения на съдиите от наказателната колегия в СГС. На този фон Янева, която стана причина за скандала с действията си по делото "Софийски имоти", се отърва с възможно най-лекото наказание.

"Забележката" на Янева е странна предвид факта, че преди два месеца ВСС наказа нейния колега в градския съд Владимир Астарджиев с 10% намаляване на заплатата при положение, че е забавил 12 дела по-малко от шефката си.

Проверката на наказателната колегия бе извършена през юли от съдебния инспекторат, който се задейства след разкритията на Mediapool, че приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов е забавила делото "Софийски имоти", след като преди години е сключвала от името на баща си изгодни сделки с подсъдими шефове на дружеството.

След като Mediapool съобщи фактите по случая, главният инспектор Ана Караиванова обяви публикацията за "поръчкова" и каза, че ще възложи проверка на цялото Наказателно отделение. С това нарушенията на Янева бяха вкарани в общия кюп с тези на останалите съдии. Шефката на градския съд бе оправдана още от комисията за конфликт на интереси по случая със "Софийски имоти", а след това прокуратурата не протестира решението. Етичната комисия във ВСС също не откри проблем с поведението на Янева.

От проверката на Инспектората стана ясно, че Мирослава Тодорова и Владимира Янева имат най-много просрочени дела. Председателят на съдийския съюз е с 57, а шефът на градския съд е с 43 просрочени дела. Във въпросния период обаче шефката на ССБ Мирослава Тодорова е разгледала 436 дела, от които е приключила 333, докато Янева е разгледала 369 и е приключила 270 от тях. Справката за натовареността на съдиите в СГС показва, че и през 2011 г. Янева е сред най-слабо натоварените магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?