В над две трети от областните градове

Вторият тур по места ще е основно между ГЕРБ и социалистите

В над две трети от областните градове се очертава да има втори тур на изборите на 30 октомври като основно битката ще е между кандидати на ГЕРБ и оставащи във втора позиция претенденти на БСП. Това показват предварителните резултати на социологическите агенции. Според сегашните данни се очертава много оспорван реванш заради прекалено малката разлика между класиралите се за балотажа.

В Пловдив на местните избори ще има балотаж. На него отиват кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев, който има 35.6 % и претендентът на ВМРО - НИЕ Славчо Атанасов и досегашен кмет, който има 27,6 %. Трета е досегашната общинска съветничка Дани Каназирева с 9.7 %, а кандидатът на БСП Георги Търновалийски е едва четвърти, предаде ТВ 7 по данни на екзит пол.

"Не бързам да давам оценка на прогнозни резултати, защото самите социолози твърдят, че гражданите им отказват да кажат за кого са гласували", каза пред журналисти Славчо Атанасов. Според него е твърде вероятно да настъпят промени в резултатите. "Разлика от 8% при положение, че 50% от избирателите не са казали за кого са гласували, не е толкова голяма", заяви той.

Във Варна на балотаж отиват Кирил Йорданов от ГЕРБ и собственикът на аптеки Веселин Марешки, издигнат от инициативен комитет. Борещият се за четвърти мандат Йорданов води с 33% пред Марешки, който събира 22%.

В Сливен обаче води кандидатът на БСП Кольо Милев с 27.6 на сто пред подкрепения от ГЕРБ Йордан Лечков, взел 27.2 на сто от гласовете. Във Враца и Видин още са оспорвани резултатати и прогнозите са в полза на различните претенденти на управляващите и социалистите. 

Втори тур ще има и в Русе, където ще се състезават кандидатът на ГЕРБ Пламен Стоилов и Искрен Веселинов от ВМРО. Те събраха при сегашното гласуване съответно 47.3 на сто и 17.9 процента, по данни на "Сова Харис".  

В Благоевград ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов и представителя на БСП Емил Костадинов, които по предварителни данни имат съответно 41.9 % и 21.2 на сто.

В Стара Загора битката ще е между Живко Тодоров от ГЕРБ, който сега по данни на "Алфа Рисърч" взема 49.5 на сто, но противникът му все още не е ясен. Бойчо Биволарски от БСП има подкрепата на 16 на сто от гражданите, толкова към момента взема и Дамян Георгиев, издигнат от инициативен комитет.

 

В Перник ще има балотаж между кандидата на БСП Росица Янакиева и кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова, според предварителни резултати от екзит пол.

В Смолян ще се проведе втори тур между кандидата на БСП и досегашен кмет на общината Дора Янкова и претендента на ГЕРБ Николай Мелемов. Янкова сега печели 37.8 % от гласовете на хората, Николай Мелемов - 37,3 % на първи тур, по резултати от екзит пол.

В Плевен балотажът ще е между кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков, който събира 31%, и досегашния кмет Найден Зеленогорски, подкрепен от широка коалиция от десни партии, - 29%, показват данните на МВМД, оповестени по БНР.

Още по темата
Още от Избори 2011